SCRISOARE DESCHISĂ domnului Romeo Rădulescu, deputat PLR de Vâlcea


Ref: Afirmaţii discriminatoare
Cc: Dl. Călin Popescu Tăriceanu, Ambasadorul Poloniei, mass-media vâlceană

Stimate domnule Romeo Rădulescu,
Tocmai am citit cu foarte mare şi neplăcută surprindere afirmaţiile dumneavoastră privind existenţa unei înţelegeri secrete între mine şi administratorul “Fondului Proprietatea” pentru obţinerea ilegală a transferului de proprietate asupra CET în portofoliul USG.
Motivul pe care îl oferiţi drept argument principal este acela că atât eu, cât şi administratorul Fondului suntem polonezi. Datorită acestui fapt, dumneavoastră presupuneţi că între noi ar putea exista înţelegeri ilegale.
Noi, cei de la USG Ciech, am demonstrat răbdare faţă de acuzaţii similare făcute de oameni despre care ştim că sunt mânaţi doar de dorinţa de a genera ieftin senzaţie, însă cuvintele dumneavoastră, ca membru al Parlamentului şi al unui partid care face parte astăzi din coaliţia de guvernare, nu pot fi lăsate să treacă fără o replică fermă din partea noastră.
Aceste afirmaţii nefondate sunt defăimătoare şi ofensatoare pentru noi, cei de la USG-Ciech, un investitor important din Vâlcea, şi pentru mine personal, în calitatea mea de cetăţean polonez. De asemenea, ele încalcă legislaţia privitoare la discriminare pe care România a adoptat-o ca ţară UE, precum şi normele de compor­tament public, conform cărora orice acuzaţii ar trebui să se bazeze pe dovezi şi nu pe presupuneri nedovedite.
Cer în mod deschis şi direct o corectare a acestor declaraţii, în numele dumneavoastră, prin intermediul unor scuze publice, în toate publicaţiile care v-au preluat acuzaţiile, în următoarele șapte zile.
Mă aflu în Vâlcea de circa doi ani la conducerea USG-Ciech şi am lucrat împreună cu echipa română pentru a evita închiderea companiei şi pentru a construi o a doua şansă pentru uzina USG-Ciech şi pentru cei peste 600 de angajaţi vâlceni. Cunoaşteţi foarte bine starea deplorabilă în care se găsea USG la preluarea uzinei de către INVESTITORUL polonez Ciech.
De asemenea, cunoaşteţi încercările grele de rebalansare a profundelor probleme economice cu care se confrunta compania.
După o etapă dificilă de restructurare şi reorganizare a fluxurilor de producţie, de acţiuni pentru punerea sub control a costurilor şi de restructurare a personalului, am reuşit să obţinem profit operaţional, pentru prima dată după 2007.
Grupul Ciech a apreciat toate aceste transformări şi s-a angajat într-o investiţie de 10 milioane EURO pentru creşterea capacităţii de producţie şi, prin aceasta, pentru stabilizarea companiei. Împreună, echipa de români şi investitorul polonez caută acum noi oportunităţi de dezvoltare, devenite posibile datorită cooperării excelente dintre părţi.
Ne luptăm încă pentru a face USG solvabilă bancar şi pentru a recâştiga încrederea investitorilor. Am reuşit să creştem capitalul, în două tranşe succesive, cu 88 de milioane RON (din care 33 de milioane RON sunt deja executaţi şi plătiţi).
După ce Kulczyk Investment a achiziţionat 51,4 % din acţiunile Ciech Group putem să contăm şi pe noi planuri de dezvoltare vizând noi pieţe deschise de către noul investitor în Orientul Mijlociu, Asia, Africa şi India.
În paralel, am fost implicaţi în construirea de relaţii comunitare bazate pe istoric şi interese comune, în scopul promovării şi mai intense a cooperării polono-române.
Am iniţiat lucrări de voluntariat, vom deschide programe educaţionale pentru tineri şi un liceu de specialitate, şi suntem acum un membru plin al comunităţii locale.
Nu cred că este corect ca toate aceste acţiuni să fie ignorate prin cuvinte care îndeamnă la discriminare şi ură.
De aceea, reiterez solicitarea de a oferi scuze publice pentru afirmaţiile discriminatoare pe care le-aţi făcut.
Vă rog să luaţi notă că orice declaraţii neadevărate despre USG sau despre persoana mea veţi face în viitor vor fi înaintate instanțelor competente, deoarece buna reputaţie a companiei și a mea, în calitate de director al acesteia, trebuie protejate.
Witold Urbanowski
Director General al USG