„Salariile trebuie să revină cât mai rapid la cuantumul anterior tăierilor”


vladoiu_aurel3• afirmă deputatul social-democrat Aurel Vlădoiu, care spune că astfel s-ar putea atenua creşterea fulminantă a preţurilor la alimente şi bunuri de larg consum

Reprezentanţii Partidului Social Democrat susţin revenirea cât mai rapidă a salariilor la cuantumul dinainte de tăieri; orice măsură menită să aducă o minimă bunăstare populaţiei este binevenită. „Nu este vorba de creşterea salariilor, ci de reducerea tăierilor… Să nu minţim oamenii! Ar fi o reducere a nedreptăţii majore pe care acest Guvern a făcut-o românilor fără apărare, pe care i-a pus să plătească factura crizei economice şi a propriei incompetenţe. Să nu uităm că acelaşi Guvern a dorit să taie şi pensiile, doar sesizarea de către opoziţie a CCR oprind acest lucru”, a declarat deputatul Aurel Vlădoiu. Parlamentarul PSD atenţionează, însă, că astfel de măsuri – deşi extrem de necesare – vin foarte târziu şi nu sunt suficiente. „Din păcate, aceste măsuri nu vor putea acoperi în totalitate creşterea fulminantă a taxelor şi a preţurilor la alimente şi bunuri de larg consum şi nici nu pot oferi populaţiei, în special categoriilor defavorizate, posibilitatea de a privi cu linişte şi detaşare iminenta eliminare a subvenţiei la căldură şi apă caldă, precum şi introducerea sistemului de coplată în sistemul de sănătate. Măsurile sociale trebuie îmbinate în mod inteligent cu măsuri proactive de stimulare a economiei, de reducere a fiscalităţii şi de multiplicare a locurilor de muncă. Ce a anunţat, însă, Emil Boc? Un nou program de austeritate: urmează noi concedieri, de care se condiţionează orice revenire asupra tăierilor de salarii! Nimic despre reducerea CAS sau orice altă măsură menită să stimuleze creşterea locurilor de muncă”, a mai spus Vlădoiu.

Se apropie anul scadenţei

Parlamentarul din Colegiul Horezu doreşte să atragă atenţia şi asupra „anului scadent 2013”, care ne poate fi fatal fără măsuri de relansare economică.  „Conform noului acord cu FMI, liberalizarea preţurilor la gaze şi electricitate, care ar putea mări cu 70-80% factura la căldură şi lumină, ar urma să se facă începând din 2013. Exporturile de gaze din puţinul românesc existent – ceea ce va obliga la importuri de gaze de două ori mai scumpe – ar urma să fie demarate din 2013. În 2013, bugetul va trebui sa se consolideze la un deficit de numai 2,5-2,8% din PIB (după discuţiile de acum cu FMI), deci cheltuielile vor trebui limitate. Tot în 2013, intră la plată rambursarea împrumutului de aproape 20 miliarde de euro plus dobânzi de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondial. În 2013, serviciul global al datoriei publice (ratele scadente plus dobânzile aferente anului 2013 la întreaga datorie) va ajunge la circa 30 miliarde euro; asta înseamnă ca ne vom împrumuta nu pentru a investi, ci pentru a plăti datoriile mai vechi”, a mai explicat Aurel Vlădoiu.