S-a modificat legea!


• Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului are competenţa să sancţioneze, la liber, comercianţii care nu respectă standardele impuse de UE


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a fost desemnată ca autoritate competentă, prin directivă europeană, să poată sancţiona comercianţii care nu respectă legea. Este vorba de legea 202 publicată în Monitorul Oficial în data de 3 iulie, anul curent. Introducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor ca autoritate competentă în acest sens,  era necesară, pentru a se face distincţie în mod clar între reglementările care protejează interesele consumatorilor – persoane fizice şi prevederile care privesc relaţiile dintre operatorii economici. Legislaţia românească se pune de acord cu Directiva Europeana, care cuprinde şi prevederi referitoare la publicitatea comparativă care se aplică atât în cazul in care publicitatea se adresează comercianţilor, cât şi în cazul în care se adresează consumatorilor. Reprezentanţii CJCP Vâlcea ne-au declarat următoarele: ” Având în vedere noua lege, urmează să facem şi noi controale, şi dacă va fi cazul, în consecinţă să aplicăm sancţiuni”.

De asemenea, o altă noutate legislativă prevăzută de Legea 202/2013 stabileşte perioada de prescripţie în cazul sesizărilor referitoare la publicitatea comparativă dar şi a sesizărilor efectuate de către consumatori. Propunerea prevede ca, în cazul sesizărilor înaintate de consumator, termenul de prescripţie să fie de 4 luni de la data apariţiei faptei, iar, în cazul faptei continue, consumatorul să aibă dreptul de a sesiza fapta pe durata derulării acesteia. Această măsură are în vedere faptul, că publicitatea care se adresează consumatorilor este difuzata, de regula, pe perioade îndelungate de timp, precum şi faptul că un consumator înaintează o sesizare în momentul în care constată că nu primeşte beneficiile promovate în ofertă.

Mai mult, Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, conform cărora ANPC poate aplica sancţiuni în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei sau, în cazul faptei continue, de la data constatării acesteia de către instituţia de control.