România reia exporturile de carne de porc
Deputatul PDL Samoil Vîlcu apreciază ca benefică decizia Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor care s-a desfăşurat la Bruxelles săptămâna trecută şi care a decis că România este autorizată să comercializeze şi să exporte carnea de porc pe piaţa intracomunitară şi în ţările terţe. „Demersurile făcute de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai asociaţiilor profesionale din domeniu, precum şi de membrii Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles au dat roade. Este o veste bună pentru România, reluarea exporturilor de carne de porc va avea efecte benefice din punct de vedere economic, fermele, unităţile de procesare a cărnii de porc şi a preparatelor din carne de porc vor putea să se dezvolte, mai ales acum în condiţii de criză”, a declarat parlamentarul democrat-liberal.
Conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în anul 2010, producţia de carne de porc a fost de circa 553.000 tone în viu, iar în primele zece luni ale anului 2011 datele operative indică o producţie de aproximativ 365.000 tone în viu. În ceea ce priveşte importul de carne de porc în România, acesta a fost în anul 2010 de circa 200.000 tone carne de porc, iar în primele opt luni ale anului 2011 cantitatea importată a fost de 106.000 tone carne de porc.