ROMÂNIA ARE NEVOIE URGENTĂ de realizarea unui recensământ auto


Un astfel de recensământ trebuia efectuat în anul 2020, însă din cauza pandemiei de Coronavirus nu a putut fi realizat
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Sindicatului Drumarilor „Elie Radu” ne-au transmis informații cu privire la necesitatea întocmirii de urgență a unui nou recensământ general de circulație pe drumurile publice. Un astfel de recensământ general, care se realizează o dată la cinci ani, trebuia efectuat în anul 2020. Aceasta a fost însă decalat din cauza izbucnirii pandemiei de Coronavirus. Sindicaliștii atenționează că nevoia realizării unui astfel de recensământ este însă foarte mare fiindcă doar astfel poate fi surprinsă o imagine de ansamblu, corectă, a circulației rutiere pe drumurile publice din țara noastră.
Ultimul recensământ de acest gen a fost efectuat în anul 2015 și este lesne de înțeles că datele care au fost culese și prelucrate cu acel prilej nu mai sunt de actualitate. Iar pentru înțelegerea valorilor de trafic actuale ale României (specifice anilor 2021 și 2022) devine tot mai clară necesitatea realizării unui nou astfel de studiu.

Drumarii au atenționat: „Grosimea staturilor rutiere sau numărul benzilor de circulație ale unui drum
nu se stabilesc politic, ci în funcție de trafic”

„Datele din recensământ, în urma prelucrării numerice, trebuie să fie oglinda traficului în viitorii 5-15 ani. Acestea vor sta la baza dimensionării structurilor rutiere ce se vor executa, la capacitatea de circulație a drumurilor, respectiv a alocărilor financiare necesare sistemului rutier. Cu alte cuvinte, grosimea staturilor rutiere sau numărul benzilor de circulație ale unui drum nu se stabilesc politic, ci în funcție de trafic. Sindicatul Drumarilor «Elie Radu» solicită autorităților realizarea acestui recensământ de îndată ce se va considera că traficul nu este afectat de pandemie. Acest nou studio este necesar deoarece, cu cât ne îndepărtam de la ultimul recensământ efectuat în anul 2015, cu atât datele previzionate sunt mai imprecise. Dezvoltarea și întreținerea rețelei rutiere se face după studii de trafic, care estimează volumul traficului ce va fi în următorii ani. Acest lucru se realizează prin mai multe mijloace, respectiv prin rețeaua de contori de trafic, care înregistrează pe sectoare de drum volumul de trafic. Aceste date sunt verificate și corectate prin recensăminte de circulație făcute manual, precum si prin anchete de circulație”, au atenționat reprezentanții Sindicatului Drumarilor Elie Radu”.
„Anul 2020 ar fi trebuit sa fie anul în care trebuia să fie făcut un astfel de recensământ, nu numai în Romania, ci în întreaga Uniune Europeană. Pandemia a afectat serios dezvoltarea economică, mobilitatea rutieră, iar un eventual recensământ nu ar fi făcut decât să denatureze situația reală a circulației pe drumurile publice”, au mai punctat sindicaliștii amintiți.
În concluzie, drumarii speră într-o revenire completă a mobilității rutiere, dar și ca pandemia să nu mai afecteze indirect dezvoltarea infrastructurii rutiere din țara noastră, care și așa este recunoscută pentru faptul că are destule decalaje (cantitative și calitative) față de majoritatea infrastructurilor rutiere din țările Uniunii Europene.
Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Sindicatului Drumarilor „Elie Radu”