„REPER IDENTITAR: 203 ANI de la nașterea istoricului Nicolae Bălcescu”


Acesta a fost numele celui mai recent eveniment cultural desfășurat la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”
Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Vâlcea, în parteneriat cu Primăria Comunei Nicolae Bălcescu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Vâlcea și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, au organizat miercuri, 29 iunie 2022, cu începere de la orele 12.00, acțiunea intitulată „Reper identitar: 203 ani de la nașterea istoricului Nicolae Bălcescu”.
Evenimentul a debutat cu depunerea unor jerbe de flori la statuia lui Nicolae Bălcescu. A urmat ceremonia de premiere a participanților la „Concursul național de poezie patriotică Nicolae Bălcescu” – ediția a XX-a și simpozionul „Reper identitar: 203 ani de la nașterea marelui istoric Nicolae Bălcescu”, dedicat sărbătoririi marelui revoluționar, om politic și patriot.
Prin organizarea acestui eveniment, a fost omagiat Nicolae Bălcescu, un mare roman și patriot despre care Vasile Alecsandri scria:
„Oameni de măsura lui Nicolae Bălcescu sunt încă rari între oamenii de astăzi. Acei care ca dânsul, în tot cursul unei existențe de luptă, au fost influențați numai de nobila simțire a amorului de patrie și care au visat și lucrat neîncetat la reînvierea și la mărirea neamului lor, merită să atragă respectul și simpatiile urmașilor!”.
• Informații oferite de Valentin HĂNULESCU, șef de secție în cadrul Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”