Reintegrarea socială, o prioritate


muncitori_capsuniPrin intermediul unui comunicat oficial de presă, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale anunţă demararea activităţilor în cadrul proiectului strategic „Viaţa după gratii” (ID 60000) cofinanţat din Fondul Social Euro­pean prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul axei prioritare 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.2. „Îmbu­nătățirea accesului și participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”.

Scopul proiectului este dezvoltarea de reţele integrate de incluziune socială pentru persoanele private de libertate, prin acordarea de sprijin prin programe specifice de inserţie profesională, precum şi prin programe de sensibilizare a angajatorilor în vederea facilitării angajării acestei categorii de persoane.

Proiectul are o valoare de 17.515.809,74 lei şi se desfăşoară în perioada 2011 – 2013.

Componenta 1 are ca obiectiv realizarea unui studiu la nivel național privind nevoile specifice de formare vocaţio­nală a persoanelor aflate în detenţie şi în centrele de reeducare, calificările şi nivelul profesional al acestora şi analiza nevoilor pieţei muncii locale.

Realizarea de campanii de sensibilizare şi promovare, aşa cum sunt prevăzute în cadrul componentei 2, sunt importante în demersul nostru de a sensibiliza şi motiva angajatorii pentru eliminarea stereotipurilor şi reticenţelor privind angajarea deţinuților. De asemenea, prin campaniile de informare se are în vedere promovarea locurilor de muncă destinate asistenţilor sociali, ce sunt disponibile în cadrul penitenciarelor / centrelor de reeducare.

Componenta 3 a proiectului este destinată unor ample programe de formare şi anume: În cadrul proiectului 1.500 de deţinuţi aflaţi în penitenciare in ultimul an de detenţie sau în evidenţele comisiei pentru eliberarea condiţionată, fie în serviciul de probaţiune vor participa la cursuri de calificare. Stagiile de practică obligatorii programelor recunoscute vor fi realizate în ateliere de lucru organizate la nivelul peni­ten­ciarelor ce vor fi dotate şi modernizate. În vederea diminuă­rii riscului de recidivă, în cadrul programelor de formare vor fi prezentate experienţe de viaţă ale foştilor deţinuţi (din România şi ale partenerilor transnaţionali) care au reuşit să se integreze profesional şi social, după perioada de executare a detenţiei.

Proiectul se adresează de asemenea şi personalului încadrat în penitenciare şi în sistemul de probaţiune. Apro­xi­mativ 10 persoane / penitenciar sau centru de reeducare vor participa la 2 module privind medierea muncii şi inclu­ziunea socială (planificarea serviciilor de incluziune socială, monitorizarea acestora, indicatori de monitorizare şi incluziune socială).

Profesioniştii din domeniul serviciilor sociale (DGASPC-uri / servicii publice de asistenţă socială) sunt un alt grup ţintă al programului. Modulele de formare vor fi adresate unui număr de 4 persoane / judeţ, respectiv sectoare ale municipiului Bucureşti şi vor avea ca teme: medierea muncii şi consiliere în vederea pregătirii pentru angajare.

Programul conţine sesiuni pentru planificarea supravegherii şi monitorizării persoanelor aflate în ultimul an de detenţie şi planul de supraveghere şi monitorizare întocmit şi implementat de profesioniştii care se află în contact cu aceştia în perioada de penitenciar, probaţiune, liberare. Vor participa echipe mixte formate din profesioniştii încadraţi în penitenciare şi în sistemul de probaţiune şi asistenţii sociali din cadrul DGASPC sau SPAS. Vor fi 3 module cu o durată de 5 zile / modul. Echipele de profesio­nişti formaţi din 8 persoane, vor elabora Planuri de preven­ţie, evaluare, intervenţie şi integrare pentru persoanele eligi­bile aflate în detenţie, prin care se va realiza profilul vocaţional şi social astfel încât să se asigure integrarea în câmpul muncii şi în comunitate. Echipele mixte vor fi consti­tuite la nivelul fiecărui penitenciar şi centru de reeducare. Un număr de cca. 80 persoane din cadrul acestor profesionişti implicaţi în cursurile de formare vor participa şi la schimburi de experienţă în IT/ES (5 zile / schimb de experienţă). De asemenea, va fi realizat un ghid privind colaborarea interinstituţională şi planificarea serviciilor de reinserţie socială pentru deţinuţi.

Proiectul are un caracter transnaţional şi susţine preocupările Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru promovarea incluziunii active a grupurilor vulnerabile prin implementarea de măsuri concrete.