„Rapsodia vâlceană” și 9 acțiuni despre folclorul autentic


• numai pe trimestrul II • 21 de evenimente cu participarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea
 

Instituția culturală condusă de Elena Stoica a participat, în trimestrul doi, la 21 de acțiuni culturale, realizate în parteneriat cu primării vâlcene, Inspectoratul Școlar, Casa Corpului Didactic, parohiile Frâncești și Băbeni, Arhiepiscopia Râmnicului, căminele culturale din Pietrari, Șirineasa, Nenciulești, Copăceni, cele două teatre din Râmnic etc. În cadrul a nouă dintre aceste acțiuni, Orchestra „Rapsodia vâlceană” a CJCPCT a prezentat spectacole prin care a promovat arta folclorului autentic, iar la „Flori de cântec românesc” a asigurat acompaniamentul. Menționăm o parte din acțiuni: „Hora costumelor” (Pietrari, sărbătoarea postului popular vâlcean, ediția a XLII-a), „Pridvorul tinereții” (Crețeni, festival de interpretare a cântecului și dansului popular vâlcean pentru copii și tineret, ediția a XVI-a), „Zilele CJCPCT Vâlcea – 45” (jubileul a 45 de ani de activitate a instituției) etc.

Încă 20.500 lei de încasat de la partenerii evenimentelor

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale este finanțat, în cea mai mare parte, de Consiliul Județean Vâlcea. Prin parteneriate cu primăriile vâlcene în realizarea unor acțiuni culturale se strâng și venituri proprii. Până la data de 30 iunie, s-au încasat 34.500 lei pentru prestațiile culturale, rămânând de primit încă 20.500 lei din care 3.000 restanță de anul trecut de la Sutești.

Orchestra, fără spațiu de repetiții

Una din cele mai acute probleme întâmpinate de instituția culturală o reprezintă lipsa unui spațiu adecvat pentru repetițiile Orchestrei „Rapsodia vâlceană”. Problema a și fost, de altfel, adusă în atenția conducerii Consiliului Județean. De asemenea, o altă chestiune ce trebuie rezolvată se referă la lipsa unei firme a Galeriei de Artă „Constantin Iliescu”. Și de această dată, s-a solicitat sprijinul șefului județului pentru realizarea unei firme din litere de inox, propunându-se includerea cheltuielilor în devizul lucrărilor de modernizare a Sălii de Festivități a Consiliului Județean Vâlcea.