Râmnicul face parte din „THE CITIES ENERGY SAVINGS SPRINT”


Aceasta este o inițiativă comună a Comisiei Europene şi a Pactului Primarilor de reducere a consumurilor de energie
Aleșii locali prezenți la evenimentul din data de 27 iunie 2022, organizat de Pactul Primarilor în cadrul Forumului Urban Mondial (WUF 11), care s-a desfășurat la Katowice – Polonia, au semnat o declarație simbolică de susținere și implementare a campaniei «Orașe care economisesc energie». Campania susține și REPower EU, planul Comisiei Europene care urmărește să elimine dependența Uniunii Europene de gazul rusesc printr-o accelerare a țintelor europene de climă și energie.
Prin semnarea declarației, decidenții de la nivel local din Uniunea Europeană se angajează simbolic să pună în practică măsuri de economisire a energiei în serviciile de termoficare centralizată, iluminat public, transport public local, încurajând și susținând cetățenii și comunitățile locale de afaceri în adoptarea unor atitudini similare. În același timp, aleșii locali se angajează să implice cetățenii și decidenții de la nivel local în decizii referitoare la implementarea unor măsuri de reducere a consumului energetic.
Viceprimarul Râmnicului, Andrei Gheorghiu, a vorbit despre proiectele municipalității râmnicene de reducere a gazelor cu efect de seră la nivel local, precum dotarea flotei de transport public local cu autobuze cu combustibil sustenabil, modernizarea stațiilor de îmbarcare pentru transportul public local, reabilitarea clădirilor publice și a blocurilor de locuințe, noi zone verzi în oraș (parcuri cu fonduri europene). De asemenea, viceprimarul a făcut referire și la proiectele viitoare ale administrației locale, precum achiziția de autobuze electrice pentru transportul public în zonele periurbane.
Al XI-lea Forum Urban Mondial a fost organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (ONU-Habitat), împreună cu Ministerul pentru Fonduri de Dezvoltare al Republicii Polonia și Primăria orașului Katowice, prima ediție având loc în anul 2002, la Nairobi, în Kenia.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Primăriei Râmnicu Vâlcea