Radioamatorii marchează 190 de ani de la inventarea stiloului


• indicativul special al evenimentului este YP7TP

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Asociației „Radio­club Cozia” anunță organizarea unui eveniment destinat marcării împlinirii a 190 de ani de la brevetarea invenției stiloului. De altfel, acțiunea lansată și în scopul omagierii vâlceanului care a inventat stiloul poartă un nume ca­ra­cteristic: „Diploma 190 de ani de la brevetarea invenţiei lui Petrache Poe­naru, tocul la pur­tător, fără sfârşit”. Cu acest prilej ra­dioamatorii vâlceni au lansat în eter indicativul special YP7TP, acordat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Mai multe informații despre inventarea stiloului

În urmă cu 190 de ani, în luna mai a anului 1827, a fost înregistrat la Oficiul pentru brevete şi mărci de la Paris brevetul de invenţie al unui instrument de scris arhicunoscut şi folosit în zilele noastre, stiloul. Autorul acestei invenţii a fost românul Petrache Poenaru, născut în localitatea Bălceşti din judeţul nostru. Creaţia lui Petrache Poenaru a fost un toc cu pompiţă, cunoscut în acel timp sub denumirea de „stilograf”. La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827 (pe când era student), cu titlul „Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” şi devine astfel deţinătorul primului brevet de invenţie obţinut de un român.

Indicativul va funcționa și în orașul Bălcești

Conform informațiilor transmise de radioamatorii vâlceni, indicativul amintit, pentru care se acordă puncte, va fi operat din Râmnicu Vâlcea şi Bălceşti. De amintit și faptul că primăria orașului din sudul județului nostru și-a adus aportul pentru buna desfășurare a acestui eveniment cultural-recreațional.