Proiecte în domeniul educaţiei pentru tineri antreprenori


Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, anunţă: Comisia Europeană a deschis cererea de propuneri de proiecte 2014 “Erasmus pentru tineri antreprenori” – Programul pentru competitivitate a întreprinderilor şi IMM-uri (COSME) 2014-2020. „Cererea de propuneri de proiecte se adresează entităţilor care doresc să devină Organizaţii Intermediare (OI) care gestionează programul de mobilitate la nivel local. Aceste organizaţii vor recruta şi asista antreprenorii pentru a participa la program, organizând schimburile în străinătate. 

Pot depune proiecte: entităţile publice responsabile pentru sau active în domeniul afacerilor economice, întreprinderilor, sprijinului pentru întreprinderi, camere de comerţ şi industrie, camere de meserii sau organisme similare, organizaţii de sprijin pentru afaceri, centre şi incubatoare de start-upuri, asociaţii de întreprinderi şi reţele de sprijinire a afacerilor, entităţi private care oferă servicii de sprijinire a afacerilor, agenţii de dezvoltare, universităţi, etc. Acest program permite tinerilor antreprenori să petreacă până la 6 luni de muncă alături de un antreprenor experimentat dintr-un alt stat UE, pentru a învăţa cum să-şi dezvolte şi să-şi îmbunătăţească propria lor afacere. 

Obiectivele specifice: să ofere on-job-training pentru noii antreprenori din întreprinderile mici şi mijlocii, într-o altă ţară a UE; să faciliteze schimburile de experienţă şi informaţii între antreprenori, pe teme legate de obstacolele şi provocările pe care le au; să le crească acestora şansele de a accede pe piaţă şi de a-şi găsi potenţiali parteneri; să creeze reţele, prin accentul pus pe cunoştinţele şi experienţa împărtăşită între antreprenori din diferite state europene; să creeze noi afaceri, întreprinderi mixte şi companii spin-off şi să promoveze cooperarea transfrontalieră în afaceri; să consolideze activităţile internaţionale, precum şi potenţialul de inovare al antreprenorilor gazdă; să contribuie la dezvoltarea, în continuare, a unei reţele de noi/tineri întreprinzători, antreprenorii gazdă şi organizaţii intermediare care să permită unui număr de aproximativ 650 de noi antreprenori să lucreze şi să înveţe alături de un antreprenor gazdă într-o altă ţară participantă. 

Prin urmare, 1300 antreprenorii ar trebui să fie implicaţi în această acţiune până la începutul anului 2017” explică Lidia Giosan.

Conform acesteia, bugetul este estimat la  4.120.000 euro, din care 500.000 maximum/proiect, 90% din totalul costurilor eligibile, 100% rambursări pentru tânărul antreprenor – plafon maxim de 6.600 euro, 75% pentru costurile de management. Comisia estimează cofinanţarea a circa 10 proiecte.

„Propunerile trebuie să fie trimise de organisme publice sau private, în parteneriate formate din cel puţin 5 organisme din cel puţin 4 ţări participante diferite. Fiecare partener poate să trimită o singură propunere. Organizaţiile intermediare vor trebui să coopereze cu toate celelalte organizaţii şi autorităţi implicate în programul de mobilitate. Acestea vor primi sprijin de la organizaţia de sprijin desemnată de către Comisie – Eurochambres (Asociaţia Camerelor Europene de Comerţ şi Industrie), care ajută la coordonarea şi gestionarea programului în toate ţările participante. Data limită pentru depunerea propunerilor este 17 iulie 2014. Căutările de parteneri se pot face şi cu sprijinul Enterprise Europe Network, prin accesarea rubricii “Looking for partners” publicată cu cererea de propuneri de proiecte sau prin reţeaua de OI disponibilă pe www.erasmus-entrepreneurs.eu”, adaugă Giosan.