Principiile unei ferme ecologice


Termenul bio începe să-şi reven­dice o tot mai mare pondere în ali­men­taţia cotidiană iar alimentele şi produ­sele purtând această marcă sunt tot mai în vogă. Pentru consumatori, dar mai ales pentru producători, am luat legătura cu Direcţia Agricolă pentru a vedea cu precizie care sunt condiţiile înfiinţării unei ferme bio. Directorul Florel Bădele explică: „La mijloc, e vorba de un sistem de întreţinere care să respecte cele mai bune standarde iar alimentaţia să ţină cont de fiziologie, utilizând cu preponderenţă furaje produse în fermă. În plus, sănătatea să fie menţinută printr-un program de prevenţie (întreţinere, exploatare, furajare) iar medicaţia să fie aplicată cât mai puţin posibil. Cel mai important lucru este realizarea unor condiţii de viaţă cât mai bune pentru animale iar condiţiile de întreţinere şi furajarea trebuie să pună în evidenţă potenţialul productiv „natural” al animalelor, nefiind permis „forţarea” acestuia. Lipsa stresului în cazul respectării condiţiilor mai sus menţionate asigură sănătatea şi vitalitatea animalelor. Nerespectarea acestor condiţii, precum şi întreţinerea legată a animalelor, fără a se asigura suprafaţa necesară a standului, sunt interzise în fermele organice. Furajarea animalelor trebuie să ţină cont de fiziologie, fiind contraindicată folosirea unor cantităţi mari de nutreţuri com­binate la rumegătoare. Într-o fermă orga­nică se urmăreşte ca nutreţurile ad­mi­nistrate să nu depăşească întreaga capacitate de digestie a animalului şi de asemenea, trebuie ca furajele admi­nis­trate rumegătoarelor să fie produse în fermă.

Deşi este dificil de realizat, utili­zarea medicamentelor va trebui evitată, lucru extrem de important pentru o fermă organică. De foarte multe ori în fermele cu sisteme intensive de exploatare sunt necesare tratamente cu antihelmintice, antibiotice, vaccinuri, microelemente, aditivi furajeri etc. Acestea pot ajuta animalul să facă faţă unor eventuale boli provocate de sistemul de exploatare sau de condiţiile necorespunzătoare de microclimat”.