Principala provocare pentru anul 2012 – încadrarea într-un deficit sub 3%


• Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că principala provocare a Executivului în acest an o reprezintă încadrarea într-un deficit sub 3%

“Principalele priorităţi se referă la o execuţie bugetară foarte bună. Avem o provocare foarte mare, aceea de a ne încadra într-un defi­cit sub 3 %, lucrul care este reali­za­bil. Am fost în Parlament cu un bu­get care are deficit pe cash de 1,9%. La baza bugetului stă politica pru­dentă. Eu cred că putem să-l exe­cutăm în condiţii foarte bune, chiar dacă pe pieţele financiare apar unele derapaje”, a declarat ministrul Finanţelor înainte de şedinţa BPN al PDL.

Despre subiectul remanierii Ia­lo­miţianu a spus că nu ştie şi că, în această perioadă, la nivelul minis­te­rului pe care-l conduce se află în pre­gătire minisiunea FMI şi CE de la finele luni ianuarie. “La nivelul mi­nisterului de Finanţe noi ne pre­gă­tim pentru prima misiune a Fon­dului Monetar şi a Comisiei Euro­pe­ne din acest an, pentru că la sfâr­şi­tul lunii avem prima evaluare pe acest an. Ministerul de Finanţe şi-a făcut temele. Am adoptat bugetul, ne-am încadrat în ţinta de deficit de până la 4,4%, am plătit arierate într-o sumă foarte mare. Deci, Mi­nis­terul de Finanţe şi-a făcut trea­ba. Despre remaniere, este decizia primului-ministru”, a mai declarat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă în cadrul şedinţei coaliţiei s-a discutat despre noua lege a sănătăţii Ialomiţianu a pre­ci­zat că nu a participat la întrunire dar că “se simte nevoia reformei în domeniul sănătăţii”. “Domeniul sănă­tăţii trebuie reformat. Suntem într-o situaţie nu prea bună. Per­ma­nent când vine Fondul Monetar trebuie să punem bani de-o parte să plătim arierate. Nu este normal”, a mai spus ministrul Finanţelor. El a afirmat că în domeniul sănătăţii tre­buie să se facă ordine „să se asi­gure un principiu de echitate’’ şi să se diversifice formele de finanţare. “Avem spitale care funcţionează ca instituţii publice, avem în sectorul privat spitale care funcţionează ca şi societăţi comerciale. Trebuie ace­­laşi principiu de echitate şi tre­buie diversificate formele de finan­ţare. Adică şi spitalele să poată an­gaja medici foarte buni ca şi spi­ta­lele private şi principiul de finanţare să fie echitabil. Trebuie să ne preo­cupe pacientul şi calitatea actului medical”, a mai declarat Gheorghe Ialomiţianu.