Primarul Gigi Matei a revigorat handbalul vâlcean: „Ne gândim cel puţin la locul opt în campionat”


• edilul social-democrat, preşedintele Toma Pleşa şi antrenoarea Simona Gogîrlă au prezentat cele şase noutăţi din lotul echipei noastre

 

Aşa după cum v-am informat succint în numărul de ieri al publicaţiei noastre, sediul Primăriei Râmnicului a fost, miercuri, gazda conferinţei de prezentare a handbalistelor transferate de HC Municipal în această pauză competi­ţională. Şase noutăţi au adus reprezen­tanţii acestui club şi conducerea Primăriei în faţa presei, trei dintre ele fiind jucătoare de o altă naţionalitate decât cea română. Postul de portar a fost cel mai bine acoperit, două dintre cele trei apărătoare ale buturilor echipei noastre în viitorul sezon fiind „înregimentate” în această pauză competiţională. Cea mai cunoscută dintre acestea este Mihaela Băbeanu, fostă Smedescu. Portăriţa de 28 ani a evoluat în carieră pentru două campioane ale României, CS Oltchim Râmnicu Vâlcea şi HCM Baia Mare, ea fiind pentru mai multe sezoane şi o componentă de bază a naţionalei României. A doua portăriţă, în vârstă de 27 ani, se numeşte Roque Diana Filipa Tavares, are cetăţenie portugheză şi a evoluat pentru naţionala ţării sale. Celelalte două straniere transfe­rate la Vâlcea vor evolua pe posturile de inter şi pivot. Prima dintre acestea este Claudia Coreeia Semedo, în vârstă de 24 ani, care a mai evoluat pentru campioana Portugaliei şi naţionala acestei ţări, iar cea de-a doua este rusoaica Daria Ilina, de 26 ani, care a jucat în carieră pentru Rostov Don şi mai multe echipe de club din Spania. Alte două jucătoare românce se regăsesc pe lista celor mai proaspete „achiziţii” ale trupei pregătite de antrenoarea Simona Gogîrlă. Este vorba despre Carmina Bădiţă, o extremă născută în Vâlcea, de 25 ani, şi interul Andreea Adespii, de numai 24 ani.

 

Stranierele s-au declarat încântate de căldura cu care au fost primite de vâlceni şi au spus că şi-au amintit de Oltchim când au semnat cu HCM

 

Chiar dacă nu cunosc limba română, cele trei jucătoare au oferit presei câteva declaraţii în spaniolă şi engleză. Simona Gogîrlă a fost translatorul de ocazie, antrenoarea de la HC Municipal comuni­când foarte bine cu jucătoarele în limba spaniolă. În rândurile următoare, redăm o parte a declaraţiilor celor trei jucătoare:

Claudia Semedo, alintată deja „pata de culoare”: „Îmi place la Vâlcea, oamenii sunt primitori. Le mulţumesc pentru primirea frumoasă pe care ne-au organizat-o. Şi oraşul e frumos. Era imposibil să nu fi auzit de Oltchim. Când am semnat contractul am ştiut că nu voi juca pentru Oltchim şi că este vorba despre altă echipă din acelaşi oraş. Nu am vorbit cu Sandy (n.red. Alexandrina Barbosa) înainte să semnez cu Vâlcea”.

Roque Diana Tavares: „Am auzit de Oltchim şi de portarii cunoscuţi care au jucat aici, aşa cum ar fi Luminiţa Huţupan. Deocamdată nu pot spune prea multe lucuri despre oraşul în care am venit pentru că nu am apucat să-l vizitez prea mult. Rămâne să descopăr pe parcurs”.

Daria Ilina: „Sunt bucuroasă că am venit în România. Am găsit oameni foarte primitori la Vâlcea, la fel ca în Spania. Îmi plac oamenii de aici şi îmi place şi oraşul”.

 

Planuri mari pentru sezonul care stă să înceapă

 

Amfitrionii acestei conferinţe de presă organizată în sala de şedinţe a Primăriei Râmnicului au fost edilul Ion Gigi Matei, preşedintele HC Municipal Toma Pleşa şi antrenoarea echipei Simona Gogîrlă. După prezentările handbalistelor, cei trei mari iubitori ai sportului, în special al celui cu „mingea mică”, şi-au exprimat gândurile şi aşteptările pe care le au de la noul sezon competiţional.

Ion Gigi Matei, primarul Râmnicului: „Primăria a fost şi va rămâne mereu alături de sportul din oraş. Anul trecut, motivaţia pentru care a apărut această echipă a fost una foarte simplă. După dispariţia Oltchimului, oraşul nostru urma să rămână fără echipă în Liga Naţională. Era un lucru foarte dureros pentru un public mare iubitor şi foarte bun cunoscător al acestui sport, care trăise o mulţime de momente frumoase alături de Oltchim. După un an greu, în care această echipă abia s-a clădit, cu mari eforturi, ne îndreptăm cu optimism gândul spre sezonul viitor. Vâlcea trebuie să rămână o vatră a handbalului, pentru că aici este un loc în care acest sport este foarte iubit. Am reuşit să facem câteva transferuri şi, considerăm noi, am adus jucătoare de valoare. Bugetul echipei pentru noul sezon se ridică la 12 miliarde. Chiar dacă acest buget alocat este printre cele mai mici din Liga Naţională, cred că echipa noastră are valoarea necesară pentru a se lupta de la egal la egal cu orice adversară. Desigur, nu ne putem gândi la cupele europene. Însă, eu cred că un loc în play-off poate fi obţinut. Oricum, ne aşteptăm cel puţin la locul opt în campionat. Consider că o asemenea poziţie ocupată în viitoarea ediţie competiţională ar fi una onorabilă, care să răsplătească eforturile care s-au făcut pentru menţinerea acestei echipe. Aici există condiţii foarte bune de pregătire, aproape identice cu cele pe care le aveau şi jucătoarele de la Oltchim. Sunt convins că ne aşteaptă un sezon greu, însă am convingerea că vom ieşi cu capul sus la final. Le mulţumesc încă o dată jucătoarelor care au semnat cu echipa noastră pentru că au avut încredere în proiectul pe care l-am prezentat. Ştiu că ele au ales cu sufletul!”.

Toma Pleşa, preşedinte HC Municipal: „Consider că am avut o campanie de transferuri reuşită în această vară. Au venit jucătoare de valoare, cu experienţă, care vor ajuta echipa. Nu am stabilit încă obiectivul în mod oficial, însă vă pot spune că ne gândim la un loc cât mai bun, chiar o participare în play-off-ul Ligii Naţionale. În niciun caz nu ne putem propune salvarea de la retrogradare sau ocuparea locului zece, cel pe care am încheiat sezonul trecut. Ştiu că nu ne va fi uşor să ajungem unde ne-am propus, însă am încredere în lotul de jucătoare şi în antrenoarele care se ocupă de pregătirea lui. Aşa cum s-a mai spus, aici avem condiţii foarte bune de pregătire şi nu este întâmplător faptul că CSM Bucureşti a decis să vină în cantonament la Râmnicu Vâlcea. Tocmai de aceea, noi nu vom mai pleca în altă parte. Ne vom pregăti acasă, poate aşa e şi mai bine pentru jucătoare. Avem aici sala de forţă, pista stadionului municipal pentru antrenamente. Mai e şi dealul Capela pentru îmbunătăţirea pregătirii fizice a jucătoarelor. Deci, avem unde să ne pregătim (…) Vreau să anunţ faptul că, în noul sezon, intrarea la meci nu va mai fi liberă. Nu noi am decis asta, ci cei de la Federaţia Română de Handbal. Se va păstra însă intrarea liberă pentru pensionari şi copii. Oricum, şi cei care vor plăti bilet vor achita o sumă modică. Nu am stabilit încă la ce valoare se va ridica biletul, însă trebuie să fie o sumă modică pentru că echipa este sprijinită din fonduri publice, deci tot din banii cetăţenilor. Şi nu ar fi corect ca ei să plătească practic de două ori. Pentru noul sezon, vom vinde şi abonamente. Deja au fost mulţi iubitori ai handbalului care s-au arătat interesaţi de achiziţionarea unui abonament. Vreau să vă mai comunic că echipa nostră va juca primul meci oficial la finalul lunii august. Ne vom deplasa atunci la Slobozia, acolo unde vom întâlni o echipă nou-promovată. Vrem să începem noul sezon cu dreptul şi să obţinem trei puncte încă din prima etapă”.

Preşedintele Pleşa a reuşit gluma zilei la conferinţa de presă şi a oferit explicaţia pentru care HC Municipal nu îşi propune prezenţa la întrecerile continentale: „Nu ne putem gândi încă la participarea în cupele europene. Spun asta pentru că nu am avea banii necesari pentru suportarea costurilor deplasărilor”.

Simona Gogîrlă, antrenor principal HC Municipal: „Sunt mulţumită de trans­ferurile care s-au făcut până acum. Dacă ar fi să ne gândim la posturile pe care încă mai suntem deficitari, aş putea spune că ne mai trebuie o extremă şi o jucătoare pentru linia de nouă metri. Ne preocupăm pentru aducerea unor jucătoare care să evolueze pe aceste posturi. Am discutat cu conducerea clubului şi ştiu că se depun toate eforturile pentru a mai aduce una sau chiar două jucătoare”.