Prima înfrângere cu Niculescu la timonă


• Poli Timişoara – Damila Măciuca 2-0 (Trandu ’43, Szekely ’56) • chiar dacă s-au îndepărtat la şase puncte de locul al doilea, vâlcenii rămân „în cărţile” promovării
 

Sâmbătă, pe stadionul „Dan Păltinişanu”, din Timişoara, ACS Poli şi Damila s-au întâlnit în derby-ul etapei a XXII-a, din Seria Vest a ligii secunde. Pe teren s-au duelat două dintre cele mai în formă echipe din acest eşalon, ambele având şanse reale de a accede pe prima „scenă” a fotbalului românesc.

Începutul jocului i-a găsit pe bănăţeni mai prezenţi în jumătatea de teren a oaspeţilor, iar primele ocazii mai periculoase au venit, firesc, la poarta apărată de fostul dinamovist Florin Matache. Elevii lui Claudiu Niculescu au „intrat” mai greu în meci, însă, după primul sfert de oră, au echilibrat raportul de forţe. Codin a ratat prima mare ocazie pentru Damila, în minutul 18, atunci când şutul său, expediat din interiorul careului advers, a fost cu greu respins de portarul bănăţenilor în corner. Timişorenii au oferit replica abia în minutul 26, atunci când Boldea a şutat puternic, de la aproximativ 10 metri distanţă de buturile lui Matache, direct în stâlpul din stânga portarului. Cu numai câteva minute înaintea fluierului care avea să trimită cele două formaţii la vestiare, timişo­reanul Szekely a pătruns periculos în su­prafaţa de pedeapsă a Damilei, fundaşul Deaconescu l-a oprit prin fault, iar cen­tralul din Zalău a dictat lovitură de pe­deap­să în favoarea timişorenilor. Trandu a fost jucătorul ce şi-a asumat respon­sabilitatea executării acestui penalty, atacantul timişorean „transfor­mând” cu siguranţă faza fixă în gol, trimiţând balonul în dreapta lui Matache, stabilind astfel şi scorul pauzei.

După revenirea de la „cabine”, vâlcenii au demonstrat că pot şi îşi doresc mai mult de la această partidă, Lircă şi Popa trecând pe lângă restabilirea egalităţii. Fotbaliştii Damilei au avut în continuare iniţiativa, dar o fază tratată superficial la mijlocul terenului i-a costat extrem de scump. Era minutul 56 când căpitanul gazdelor, fostul internaţional Ovidiu Petre, a recuperat un balon la mijlocul terenului, a urcat cu el în jumătatea vâlcenilor, i-a pasat în dreapta coechipierului Bărbuţ, iar acesta din urmă l-a „servit” excelent pe Szekely, care, liber la limita careului mic, l-a învins fără probleme pe Matache, dublând avantajul gazdelor. Niculescu a „mutat” imediat în compartimentul ofensiv, i-a scos pe Popa şi Lircă, locurile acestora fiind preluate de Melcea şi Geantă. Aportul celor doi şi-a spus cuvântul, vâlcenii dominând cu autoritate mijlocul terenului, în timp ce timişorenii s-au mulţumit doar cu câteva tentative de contraatac. Melcea a fost cel desemnat să execute o lovitură liberă, minutul 71, dar mingea trimisă de el a fost reţinută de Kirev. Şi în minutul 89 „verzii” au avut posibilitatea de a marca măcar golul de onoare, dar faza foarte bine construită în jumătatea adversă a fost irosită cu nonşalanţă în faţa porţii.

Meciul s-a încheiat cu victoria timişorenilor, scor 2-0, Damila suferind astfel prima înfrângere din retur. În pofida eşecului, formaţia vâlceană păstrează poziţia a patra în clasament, cu 28 de puncte acumulate, dar se îndepărtează la şase puncte de ocupanta poziţiei secunde (clasată pe ultimul loc promovabil), ACS Poli Timişoara. Totuşi, vâlcenii rămân cu şanse importante de a ocupa, la finalul campionatului, unul dintre primele locuri în clasament, ţinând cont de faptul că au un meci mai puţin disputat comparativ cu principalele contracandidate.

Niculescu: „Trebuie să ţinem capul sus, mai avem şanse la promovare”

După finalul partidei, tehnicianul vâlcenilor i-a felicitat pe fotbaliştii gazdelor pentru victorie, însă şi-a îndemnat elevii să rămână cât mai concentraţi asupra obiectivului pe care îl doresc îndeplinit, apreciind că Damila mai are şanse la promovare. „Eram convins că va veni şi prima înfrângere. Din păcate, a venit tocmai la Timişoara. Trebuie să ţinem capul sus, pentru că mai avem şanse la promovare. A fost un joc bun al nostru în prima repriză. Până la gol, am dominat, dar o greşeală individuală ne-a costat şi am intrat conduşi la pauză. Felicit fotbaliştii echipei gazdă pentru acest succes, chiar dacă nu m-au surprins cu nimic. Noi am pierdut din cauza a două greşeli individuale care nu ar trebui făcute la nivelul acesta. Timişoara are jucători foarte buni, printre ei fiind Ovidiu Petre şi Silviu Bălace, care au jucat mult în prima ligă. Dar eu cred că, totuşi, Timişoarei i-a lipsit cel mai bun jucător: suporterii. A fost o atmosferă ciudată, pentru că eram obişnuit să găsesc la Timişoara cel puţin 30.000 de spectatori, pe vremea când veneam aici ca jucător”, a declarat Claudiu Niculescu.

Munteanu: „Dacă vom învinge în următoarele două meciuri, vom avea din nou şanse la podium”

Lucian Munteanu, preşedintele FC Damila, a declarat, după meciul de la Timişoara, că echipa sa a traversat o perioadă foarte bună până acum, dar ea s-a încheiat odată cu înfrângerea în faţa celor de la Poli. În pofida eşecului, oficialul Damilei crede cu tărie în şansele vâlcenilor de a încheia sezonul pe podium, transmiţându-le fotbaliştilor să uite cât mai rapid de această înfrângere: „Am avut o perioadă foarte bună, începută la Târgu Mureş şi încheiată cu victoria împotriva UTA-ei. Trebuie să uităm de acest joc rapid şi să începem un nou ciclu pozitiv al echipei. Un meci îl pierde toată echipa şi nu un jucător sau altul. Am avut zece minute de foc în prima repriză, între minutul 10 şi minutul 20, când puteam să marcăm. Am fost pe ei, dar jocul s-a echilibrat. Primul gol al gazdelor a picat cum nu se poate mai rău pentru noi, în finalul primei reprize. În partea a doua, nu am reuşit să întoarcem rezultatul, deşi gazdele nu au mai forţat. Poli Timişoara este un club de tradiţie, susţinut puternic de factorii locali din oraşul de pe Bega. Înfrângerea cu Poli ne scoate, pentru moment, din cursa pentru primele locuri, dar trebuie să ţinem cont că ne-a bătut Timişoara şi că a fost un meci în deplasare. Practic, dacă vom învinge în următoarele meciuri de pe teren propriu, cu CS Mioveni şi Corona Braşov, plus cele trei puncte de la Alba Iulia, vom avea, din nou, şanse la podium. Important este cum vom ges­tiona această înfrângere. Am încredere, în continuare, în băieţi!”