Premieră absolută în diaristica românească: Romanul „Ultimul canibal” de Hanna Bota


Hanna_Bota_coperta_carteO experienţă senzaţională, într-o carte

Editura Cartea Românească anunţă apariţia unui volum inedit, descrierea unei călătorii extraordinare în Arhipelagul Vanuatu, o premieră absolută în diaristica românească: Ultimul canibal de Hanna Bota.

Hanna Bota a petrecut o lună în mijlocul băştinaşilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, ea ştie că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaşte mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoţii canibalilor, în colibe din bambus şi frunze, s-a hrănit cu bucatele lor fruste, a aplaudat cântecele şi dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, şi a legat prietenii pe viaţă. I-au fost dezvăluite rituri şi practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur şi simplu poveşti de viaţă. În final, a aflat nepreţuitul secret al proprietăţii asupra Timpului. Şi a mai avut o revelaţie: deşi a dispărut şi ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrîna lume „civilizată”…

„Hanna Bota ne propune o călătorie extraordinară, cum făceau, odinioară, eroii lui Jules Verne. Fără îndoială, totul este senzaţional: de la drumul către Vanuatu, pînă la studiul „noii geografii” pe care o cartografiază călătorul, omul de ştiinţă, femeia secolului XXI. Este, desigur, omul de ştiinţă care i-a citit pe cei mari ai călătoriilor, ai antropologiei şi, din cînd în cînd, vrea să şi-i asocieze în călătoria „lui”. Dar este şi scriitorul şi „aventurierul” care trăieşte intens Descoperirea. Am folosit majuscula, fiindcă itinerarul pe care ni-l propune scriitorul, antropologul şi omul religios Hanna Bota este o premieră absolută: niciun român n-a mai străbătut lumea în care a trăit, un timp mirabil, autoarea acestei cărţi.” (Cornel Ungureanu)

Hanna Bota s-a născut pe 7 iulie 1968, la Cluj-Napoca. Este licenţiată în teologie (1999) şi în filologie (2003), absolventă a unui master în etnologie şi folclor (2004) la Universitatea din Bucureşti şi doctorand în antropologie culturală la Universitatea de Vest din Timişoara. În prezent este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie Orală, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Poetă şi prozatoare, colaborează la diverse reviste din ţară şi din străinătate. A publicat mai multe volume de poezie – Candidaţi pentru ploaia tîrzie (1994 ), Dincolo de sine (1997), Ultimele poeme închipuite ale lui VV în transcriere imaginară de… (2003), Elogiul pietrei (2004), Jurnalul unui nabi (2007), Don’t play with the snakes (2008, antologie de poezie tradusă în engleză), Poeme pentru Yerutonga (2010) – şi proză – Tabla de şah (2006), Maria din Magdala (2007), Cronicile memoriei (2010). În 2010 a apărut traducerea în italiană a romanului Maria di Magdala  (Edizioni Moderna, Ravenna).

*

Scriitoarea clujancă Hanna Bota este bine cunoscută publicului vâlcean, iubitor de carte. Ea a participat în câteva rânduri la Zilele „Curierului de Vâlcea”, fiind premiată, în cadrul Galelor, pentru romanul „Maria din Magdalala” și volumul „Poeme pentru Yerutonga”. De asemenea, a fost invitată la  unele manifestări cu cartea desfășurate la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”. În mai, anul curent, a fost prezenă, ca membru fondator, la prima ediție a Festivalului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”.

Redacția ziarului „Curierul de Vâlcea” i-a propus, zilele acestea, o lansare cu romanul „Ultimul canibal” și  la Rm. Vâlcea,  distinsa scriitoare acceptînd cu mare plăcere, urmând ca data exactă  să fie stabilită în săptămânile următoare. O așteptăm cu mare drag în orașul nostru!