Prelungire de termen pentru subvenţia de irigaţii


Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă că va primi proiecte pentru „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare” (Măsura 125 – componenta a1) până la data de 31 octombrie 2012, conform deciziei de pre­­lun­gire a Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Ru­rală (AM – PNDR) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Sesiunea pentru depunerea proiectelor aferente acestei Măsuri, lansată la data de 3 septembrie trebuia să se încheie la 15 octombrie 2012, ora 12.00. Pen­tru prelungirea acestei sesiuni au fost luate în considerare atât complexitatea în­tocmirii proiectelor cât şi dificultăţile întâmpinate în obţinerea avizelor care trebuie depuse odată cu Cererea de Finanţare.

Solicitanţii de fonduri europene nerambursabile pentru irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare au la dispoziţie 60 de milioane de euro, fonduri europene neram­­bur­sabile.

Astfel, fondurile alocate prin Măsura 125 – componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare” pot fi solicitate pentru investiţii în modernizarea sau retehno­­lo­gi­za­rea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, pre­cum şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii.

Pentru investiţiile de utilitate publică direcţionate, care deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligi­­­­bile. În acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depăşi 750.000 euro pen­tru un pro­iect. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 125 este de 5.000 de euro. Această sumă reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului. Bene­ficiarii Măsurii 125 – componenta a1 sunt organizaţiile şi fede­ra­ţiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri agricole, constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Prin această măsură de finanţare se acordă fonduri nerambursabile pentru creş­terea eficienţei activităţii agricole prin îmbunătăţirea aprovizionării cu input-uri şi o mai bună valorificare a produselor rezultate. Se are astfel în vedere dimi­nu­area riscului şi incertitudinii în agricultură, prin reducerea incidenţei fenomenelor naturale (secetă, ero­ziunea solului etc.). în aceeaşi măsură, investiţiile finanţate prin această măsură vor contribui la ameliorarea calităţii mediului şi la diminuarea surselor de poluare.