Portalul Europa al Comisiei devine accesibil pentru utilizatorii versiunii 6 a protocolului de internet


De World IPv6 Day, portalul Europa al Comisiei Europene devine accesibil pentru utilizatorii versiunii 6 a protocolului de internet (IPv6) (utilizatorii IPv4 îl vor putea de asemenea accesa). Internetul funcţionează prin trans­fe­rul de mici pachete de date, care sunt rutate prin reţele, aşa cum se specifică într-un protocol internaţional de tele­comunicaţii cunoscut sub numele de protocol de internet.

În 1984, au devenit disponibile peste 4 miliarde de adrese prin intermediul protocolului de internet versiunea 4 (IPv4), însă, din cauza creşterii cererii de noi servicii de internet, ultima adresă IPv4 rămasă a fost alocată în fe­bruarie 2011. Prin IPv6, vor deveni disponibile un număr practic nelimitat de adrese de internet, care vor asigura dez­voltarea explozivă a unor noi servicii în viitor. Facilitând accesul prin IPv6 la propriul portal, Comisia Europeană oferă un exemplu şi speră să încurajeze şi alte sectoare pu­blice să convingă companiile şi producătorii europeni să-şi compatibilizeze noile servere şi dispozitive inteli­gen­te cu IPv6. Implementarea IPv6 este una dintre mă­surile principale prevăzute în Agenda Digitală pentru Eu­ro­pa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 şi MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda Digitală, a declarat în legătură cu acest subiect: „Încurajez administraţiile, furnizorii de ser­vicii şi conţinut pe internet şi orice companie care desfă­şoară activităţi comerciale pe internet să treacă la IPv6 cât mai repede posibil, deoarece altfel ne vom confrunta cu o situaţie pe care Europa nu şi-o permite: distorsiuni majore pe piaţă, un internet mai lent şi un impact negativ asupra inovării.”

Maroš Šefčovič, vicepreşedinte responsabil cu relaţiile interinstituţionale şi administraţia, a precizat: „Comisia Euro­peană oferă un exemplu chiar de Ziua mondială a pro­tocolului IPv6, deschizând utilizatorilor acestui protocol accesul la portalul Europa. Acest prim pas va constitui o excelentă oportunitate de a identifica posibilele probleme şi de a facilita implementarea integrală a IPv6.”

Protocolul IPv6 a fost introdus pentru a asigura un nu­măr suficient de adrese de internet pentru viitor. Se pre­conizează că, pe măsură ce interne­tul se va dezvolta, mi­li­oa­ne de dispo­zitive (cum ar fi telefoanele inteli­gen­te, auto­tu­ris­me­le, contoarele de electricitate şi aparatele elec­tro­cas­nice) se vor conecta la internet. Miliarde de senzori care formează aşa-zisul „internet al obiectelor” vor fi de ase­menea conectaţi pentru a face schimb de informaţii, ceea ce va conduce la apariţia unei întregi generaţii de noi servicii inteligente. Fiecare dintre acestea va necesita o adresă IP. Datorită disponibilităţii unui număr de adrese IPv6 de ordinul miliardelor, dezvoltarea viitoare a inter­netului va fi asigurată.

IPv6 oferă multe avantaje tehnice, cum ar fi imple­mentarea simplificată a securităţii IP, rutarea standard şi capacitatea „plug and play” (conectare şi folosire). Mi­gra­rea la IPv6 este costisitoare, însă înlocuirea echipa­mentelor IT pentru a asigura compatibilitatea cu IPv6 ar putea reduce substanţial costurile.

Totuşi, doar aproximativ 2% din întregul trafic de inter­net din prezent este compatibil cu IPv6. Prin urmare, este necesar să se compatibilizeze infrastructura de internet existentă cu IPv6 pentru a evita încetinirea internetului ca urmare a propriului succes. O astfel de evoluţie ar avea un impact negativ asupra creşterii economice, ar reduce posi­bilităţile de stimulare a inovării în domeniul aplicaţiilor şi al serviciilor de internet şi ar risca să producă distorsiuni pe piaţă ca urmare a revânzării adreselor IPv4 neutilizate care au fost deja alocate.

Comisia va organiza, pe 17 iunie 2011, un atelier de lucru pe tema IPv6, în cadrul Adunării pentru Agenda Digi­tală, şi va finanţa un amplu proiect-pilot pentru stimularea implementării IPv6 de către autorităţile publice. Comisia Europeană a investit deja peste 100 de milioane de euro în activităţi de cercetare şi de creştere a gradului de informare privind IPv6. Reţeaua europeană de cercetare GEANT este deja compatibilă în totalitate cu IPv6.

Ştirile ne-au fost furnizate de Centrul de Informare Co­­munitară din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea.