„Popas” în anii interbelici
• o carte-eveniment
Sub privirile admirative ale unui număr impresionant de iubitori de istorie (în aceeași măsură de literatură), s-a desfășurat întâlnirea* cu Lilian Zamfiroiu și cartea sa „Relații diplomatice româno-italiene” (1918 – 1940), apărută recent la editura bucureșteană Tritonic. Am asistat la un recital de cuvinte vrăjite din partea unor titani, din istorie și literatură: acad. prof. Ioan Aurel Pop (Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, membru corespondent al Academiei Române, președintele Uniunii Scriitorilor din România, prof. univ. dr. Viorel Faur (Oradia). Deși realizată de un filolog, au subliniat distinșii vorbitori, lucrarea constituie o cercetare științifică de valoare, Lilian Zamfiroiu dovedindu-se a fi un cercetător obiectiv, sobru și competent al amprentelor lăsate în cultura diplomatică dintre cele două conflagrații mondiale de guvernele României și Italiei. Au mai făcut aprecieri asupra operei și autorului său prof. Sanda Augustina Constantinescu, ing. dr. Ion Cîlea, Bogdan Hrib, editorul cărții, dr. Valerian Dinculescu, prof. Elena Udrea, deputatul Aurel Vlădoiu.
Un emoţionant cuvânt de dragoste a rostit Doamna Maria, mama autorului, dascăl de o rară distincţie profesională şi nobleţe sufletească. Domnia sa a mărturisit, în cuvinte simple şi calde, cum i-a vegheat, ocrotit şi ajutat creşterea, din cuibul copilăriei până în piscul zilei de azi. Tulburătoare evocare, într-o atmosferă de Catedrală, când în sufletul fiecărui participant s-a coborât sfânta pace a aducerilor-aminte.
Diplomatul Lilian Zamfiroiu, printr-o disertație cu iz sentimental, ne-a spus cum și-a construit cartea, conducându-ne prin labirintele și misterele documentării și scrierii acestei lucrări cu aspect științific riguros – cum mărturisea –, dar dublat de o latură umană îmbietoare , ce pune în lumină două lumi de sorginte romanică, aflate într-un dialog plasat adesea pe traiectorii sinuoase și chiar contradictorii. O muncă de Sisif inteligent, o trudă de benedictin desfășurată câțiva ani, studiind în arhive și biblioteci: sute de documente cercetate în original sau zeci de cărți citite, pentru a scoate la lumină panorama relațiilor diplomatice româno-italiene dintr-o perioadă destul de tulbure a istoriei secolului 20.
Lucrarea este împărțită în 13 capitole (în care sunt incluse și concluziile), cel mai întins spațiu acordându-se disputelor italo-române în jurul unor pacte multinaționale, relațiilor bilaterale în anii care preced declanșarea celui de-al doilea război mondial, autorul abordând, într-un echilibru necesar astăzi, un fapt dintr-un moment de cumpănă istorică pentru România: diplomația italiană în vara anului 1940 și implicarea acesteia în „arbitrajul” de la Viena (din 30 august). După ce citești cartea, o concluzie a lectorului: autorul are o viziune armonică a temei abordate; atmosfera cărții nu este tulburată de descrieri inutile. Este o carte avans pentru cele care vor urma; ceea ce a promis și autorul.
