Pompierii reamintesc: Amenzi de la 7.500 la 15.000 lei pentru persoanele care dau foc la vegetația uscată


În data de 19 februarie 2024, s-a desfășurat o întâlnire interinstituțională cu reprezentanții APIA-GNM, la sediul ISU Vâlcea, în conformitate cu Protocolul de Colaborare APIA-GNM-IGSU. Ședința a vizat stabilirea unor modalități unitare de colaborare și desfășurare a activităților stabilite prin protocolul amintit, în vederea diminuării numărului de incendii de vegetație uscată.

„Cauza principală a manifestării incendiilor de vegetaţie uscată rămâne factorul uman. În ciuda eforturilor depuse de IGSU şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «General Magheru» al judeţului Vâlcea de conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când incendiază vegetaţia uscată, se recurge în continuare la această practică dat fiind faptul că este cea mai simplă şi mai puţin costisitoare modalitate de a igieniza terenurile de resturile vegetale nefolositoare. Totodată, s-a constatat că igienizarea terenurilor prin incendiere, ca practică tradiţională, este privită de către cetăţeni ca fiind benefică pentru materia organică din sol, aspect care este însă contrazis de reglementările privind bunele practici de agricultura şi mediu pentru România (cât şi a celor de la nivelul Uniunii Europene – GAEC)”, au anunțat pompierii vâlceni.

Sfaturile pompierilor vâlceni

„Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces, astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de căpitan Sorin Albinaru, purtător de cuvânt al ISU Vâlcea.