Pompierii, în acțiune


Cal, salvat de la o adâncime de doi metri
Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea au intervenit marți, la ora 11.59, pentru salvarea unui cal. Acţiunea de salvare a avut loc în localitatea Budeşti, în gospodăria Mariei P., animalul fiind blocat într-o hazna adâncă de aproximativ doi metri. Pentru salvarea animalului, pompierii au folosit un cablu și un scripete. După aproximativ o jumătate de oră de eforturi, animalul a fost salvat.

Două incendii într-o singură zi
Pompierii militari din cadrul ISU General Magheru al județului Vâlcea au intervenit în a doua zi a săptămânii, pentru stingerea a două incendii de vegetaţie uscată: Primul incendiu s-a declanşat la ora 15.02, în localitatea Băbeni, satul Valea Mare, pe proprietatea Mariei C. Până la stingerea incendiului, a ars vegetaţia uscată pe o suprafaţă de aproximativ 700 mp., flăcările fiind stinse la scurt timp de la sosirea pompierilor la locul intervenţiei, înainte ca acestea să producă pagube. Un alt incendiu la care au fost solicitaţi pompierii militari s-a declanşat în Râmnicu Vâlcea pe strada Ştirbei Vodă, pe domeniul public unde a ars vegetaţia uscată pe aproximativ 1000 mp. Şi în acest caz, pompierii lichidat incendiul înainte ca acesta să producă pagube. Cercetările preliminarii efectuate la faţa locului arată că ambele incendii s-ar fi declanşat în urma folosirii focului deschis, fără respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Recomandările pompierilor pentru perioada de caniculă

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare (permis de lucru cu focul), arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire. În perioadele caniculare sau secetoase trebuie respectate următoarele regulii: Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incinta unităţilor, în zonele de agrement şi gospodăriile populaţiei se face numai în locurile special amenajate, în condiţii şi distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la vecinătăţi; Utilizarea focului nu se permite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.; respectiv 10 m faţă de materialele sau substanţele combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare; Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor; Asigurarea şi verificarea zilnică a instalaţiilor de stingere şi a rezervelor substanţelor stingătoare; Asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor şi altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitarea la umbră; Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel să nu constituie surse de aprindere şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie; Restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.