Poliția lansează o campanie pentru șoferi: PROTEJAŢI-VĂ MAŞINA ŞI BUNURILE DIN EA!


Automobilul, una dintre cele mai importante instrumente ale lumii, a devenit un bun răspândit pe scară largă la noi în ţară, parcul auto depăşind de câteva ori cele mai optimiste prognoze. Din punct de vedere al costurilor însă, în ziua de astăzi maşina este considerată încă o persoană în familie, motiv pentru care orice altă problemă apărută înseamnă alţi bani! Plecând de la această premisă, de protecţie a bunurilor personale, BIROUL DE ANALIZĂ ŞI PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII  din cadrul IPJ VÂLCEA  vă face câteva  recomandări. Maşinile, ca şi  bunurile din ele, sunt  unele dintre cele mai des întâlnite ţinte ale hoţilor. Furturile din autoturisme sunt adesea infracţiuni de oportunitate: dacă nu oferiţi această oportunitate este posibil să preveniţi furtul.
Vă oferim câteva sfaturi care vă pot ajuta să reduceţi riscul de a avea maşina furată sau bunurile din ea:
LUAŢI-VĂ  cu  dumneavoastră bunurile din habitaclu, incluzând aici
detectoarele radar, CD-uri, bagaje, haine sau orice altceva care ar putea tenta hoţii;
NU LĂSAŢI cheile în contact şi nu păstraţi în maşină chei de
rezervă!
ÎNTOTDEAUNA închideţi  şi încuiaţi toate geamurile şi uşile înainte
de a părăsi maşina!
PARCAŢI-VĂ maşina pe cât posibil într-un loc în care intrarea şi
ieşirea sunt strict SUPRAVEGHEATE VIDEO. Dacă nu există un astfel de loc, parcaţi maşina într-un loc iluminat posibil şi circulat. Bunurile cel mai des căutate sunt cele lăsate la vedere în interiorul maşinii. Acelea atrag atenţia hoţului şi îi stimulează şi motivează reacţiile cu caracter infracţional.
În speranţa că veţi ţine cont de recomandări, vă dorim să aveţi parte de evenimente plăcute în minivacanţa de 1 MAI.
Într-o lume în care timpul costă bani este mai bine să prevenim o eventuală infracţiune acordând acestui aspect 20 de secunde din timpul nostru, atât cât este nevoie să ne luăm lucrurile importante din maşină. Un lucru foarte important în viaţă este INFORMAŢIA! Noi v-am oferit-o!
Depinde de dumneavoastră dacă o puneţi sau nu în aplicare!

Un cetățean din Copăceni, depistat în timp ce transporta lemn furat
Luni, 28 aprilie, în baza planului de acţiune „SCUTUL PĂDURII”, poliţiştii Secţiei 8 Lăpuşata au organizat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii faptelor la regimul tăierilor ilegale şi transportului de combustibil solid şi lichid pe raza de competenţă. Cu această ocazie, a fost depistat, pe DJ 676-E, pe raza comunei Copăceni, Florin N., care transporta, cu ajutorul unui utilaj hipo, material lemnos, de esenţă fag, gorun şi carpen, fără a poseda documente de provenienţă.
Bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform art. 19 al. 1 lit. b din Legea 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat şi predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Horezu pentru valorificare.

Polițiștii au confiscat mai multe bunri
Pe 28 aprilie, poliţiştii oraşului Băbeni au acţionat pe linia combaterii faptelor comerciale ilicite şi prevenirea evenimentelor rutiere. Cu această ocazie, ei l-au depistat pe Constantin G., din comuna Şimnicu de Sus, judeţul Dolj, care transporta cu un autovehicul şi oferea spre vânzare produse de uz casnic fără documente legale. Bărbatul a fost sancţionat cu amendă conform art.1 lit. b din  Legea nr.12/1990, în valoare de 500 lei, pentru efectuarea de acte de comerţ în alte locuri decât cele autorizate şi s-a dispus în baza art. 3 din Legea nr.12/1990 confiscarea a produselor.
De asemenea, a fost oprit pentru control  pe DN 64-Băbeni, o autoutilitară. Aceasta era condusă de către Constantin I., de 35 de ani, din municipiul Balş, județul Olt. Bărbatul transporta obiecte de îmbrăcăminte aparţinând unei societăţi comerciale, pentru care nu a putut prezenta documente legale de transport sau provenienţă. În cauză, a fost aplicată sancţiune contravenţională în valoare de 500 lei şi s-a dispus confiscarea contravalorii obiectelor de îmbrăcăminte.
***
În aceeași zi, în jurul prânzului, poliţiştii din Creţeni i-au depistaţi pe Ilie L., de 54 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea şi Gheorghe V., de 55 de ani, din municipiul Sibiu, în timp ce se deplasau cu un autoturism şi comercializau bunuri de uz casnic, pentru care nu aveau documente de provenienţă. Pentru fapta lor, polițiștii au dispus măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în cuantum de 1.000 lei, produsele descoperite fiind confiscate.

Minor vinovat de furtul unei biciclete
Duminică, 27 aprilie, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la furtul  unei biciclete din municipiul Râmnicu Vâlcea. În urma verificărilor efectuate, a fost identificată persoana bănuită de comiterea furtului în persoana minorului S. G., de 12 ani. Bunul a fost recuperat şi predat părţii vătămate. Cercetările vor fi continuate, urmând a se da soluţie procedurală prin parchetul local.

Oamenii legii atenționează: „Nu vă lăsaţi înşelaţi sau furaţi!”
În ultimul timp, s-a vorbit despre diferite cazuri ale unor persoane care au fost înşelate. De multe ori, ceea ce a stat la baza acestor întâmplări a fost naivitatea, dorinţa de a economisi bani sau, de ce nu, lipsa cunoştinţelor asupra legislaţiei în vigoare. Codul penal, prevede la art. 244, infracţiunea de înşelăciune, în alin. 1 fiind prevăzută definiţia acesteia, astfel: „ Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 anii”.
Persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile decât restul persoanelor, deoarece infractorii profită de faptul că de cele mai multe ori bătrânii sunt singuri, suferă de diferite boli şi nu se pot deplasa repede sau nu mai văd bine. De asemenea, aceştia sunt tentaţi să accepte diverse oferte prezentate foarte avantajos, care, pentru sume minime, aduc avantaje maxime. Astfel, bătrânii noştri sunt „păcăliţi” că vor primi medicamente, servicii medicale, diverse tratamente, în schimbul unor sume modice. Sunt abordaţi pe stradă de persoane care nu ies în evidenţă prin nimic special, care le spun că reprezintă diverse firme şi că, în schimbul unor sume de bani, pot obţine sau pot intermedia diverse servicii. Le cer suma de bani negociată în prealabil şi copii de pe actele de identitate, după care se fac nevăzuţi.
Un astfel de caz s-a petrecut recent în comuna Amărăşti, unde o persoană de 85 de ani, a fost înşelată de un bărbat cu suma de 135,70 lei. Bărbatul a specificat părţii vătămate că este trimis de fiul acesteia pentru a-i înmâna o bancnotă străină foarte valoroasă (1.000 forinţi), iar pentru comision a profitat de vârsta şi naivitatea acesteia şi a convins-o să îi remită suma de 150 lei. Bărbatul se deplasa pe DJ 677A cu un autoturism înmatriculat în străinătate.
În cauză, s-a reuşit recuperarea integrală a prejudiciului, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Astfel de fapte se petrec şi prin telefon, persoanele vârstnice fiind înşelate că au câştigat diverse premii sau de persoane care se prezintă la uşa apartamentului şi le vând oale, aparatură electrocasnică etc.
Sfătuim toţi cetăţenii să nu poarte discuţii cu persoane necunoscute, să nu dea bani în schimbul unor promisiuni sau pentru altceva. În cazul în care locuiţi la casă, în special în mediul rural, nu primiţi persoane necunoscute în curte, cu atât mai puţin în casă. Aveţi grijă la persoanele care vă propun afaceri, precum vânzarea-cumpărarea de cazane, cumpărarea de fier vechi sau produse alimentare. Aceştia vor folosi diferite motive să intre în curte sau locuinţă pentru a observa unde vă ţineţi bunurile de valoare, iar ulterior să şi le însuşească pe nedrept. Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, anunţaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112. Anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie cu privire la staţionare suspectă a unor persoane sau autovehicule în preajma locuinţei sau blocului!