Poliția a lansat o amplă acțiune împotriva răufăcătorilor „Împreună putem lăsa escrocii fără obiectul activităţii”


Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate la timp în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri, autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească alte metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.

Factori favorizatori:

– neglijenţa sau uşurinţa manifestată de victime la verificarea documentelor (false) prezentate de făptuitori. Persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile decât celelalte, deoarece infractorii profită de faptul că, de cele mai multe ori, bătrânii sunt singuri, suferă de diferite boli şi nu se pot deplasa repede sau nu mai văd bine. De asemenea, bătrânii sunt tentaţi să accepte diverse oferte prezentate foarte avantajos, care pentru sume minime aduc avantaje maxime. Astfel, bătrânii noştri sunt păcăliţi că vor primi medicamente, servicii medicale, diverse tratamente, în schimbul unor sume modice. Sunt abordaţi pe stradă de persoane care nu ies în evidenţă prin nimic special, care le spun că reprezintă diverse firme şi că în schimbul unor sume de bani pot obţine sau pot intermedia diverse servicii. Le cer suma de bani negociată în prealabil şi copii de pe actele de identitate, după care se fac nevăzuţi.

– diminuarea atenţiei funcţionarilor băncilor, secţiilor financiare, notariatelor, oficiilor vamale etc., prin solicitarea efectuării unor operaţiuni de serviciu în orele de aglomeraţie, datorită grabei şi volumului sporit de muncă;

– neglijenţa unor cetăţeni sau funcţionari în păstrarea documentelor (cărţi de credit, cecuri, acte de studii şi identitate, acte de proprietate, ştampile etc.), ceea ce înlesneşte folosirea lor în scopuri frauduloase;

– interesul unor cetăţeni de a-şi procura unele bunuri şi a-şi rezolva anumite interese şi pe alte căi decât cele legale;

– dorinţa unor cetăţeni de a se îmbogăţi repede şi uşor;

– existenţa unor concepţii mistico-religioase în cazul anumitor persoane, care cred în posibilitatea producerii de minuni.

Poliţiştii vâlceni vă recomandă:

– evitarea cumpărării de produse petroliere de la vânzători neautorizaţi. Înţelegem dorinţa de a economisi banii, dar aceasta se poate întoarce împotriva dumneavoastră şi veţi avea o pagubă în loc de economii. Acest sfat se aplică şi pentru alte bunuri, precum bijuteriile.

– în cazul în care locuiţi la casă, în special în mediul rural, nu primiţi persoane necunoscute în curte, cu atât mai puţin în casă. Aveţi grijă la persoanele care vă propun afaceri, precum vânzarea-cumpărarea de cazane, cumpărarea de fier vechi sau produse alimentare. Aceştia vor folosi diferite pretexte să vă intre în curte sau locuinţă pentru a observa unde ţineţi bunurile de valoare, iar ulterior să şi le însuşească pe nedrept.

– nu fiţi naivi, nu vă lăsaţi păcăliţi de propunerile de ghicit în palmă. Aceste persoane acţionează în grup, în timp ce o persoană vă „ghiceşte în palmă”, celelalte vă ghicesc în buzunare sau genţi bunurile de valoare sau banii, fără ca dumneavoastră să observaţi, vi le sustrag. De asemenea, dacă aceste persoane vă propun să vă folosească bijuteriile pentru a face „vrăji”, refuzaţi-le, o să rămâneţi fără bunuri. Metoda de a înşela în acest caz este aceea de a pune bijuteriile într-o hârtie, se rostesc cuvintele „magice”, vi se restituie o altă hârtie, fără bijuterii de această dată, cu menţiunea să o desfaceţi când ajungeţi acasă pentru că astfel nu se mai împlineşte „vraja”.

– în cazul în care sunteţi în vârstă, nu aveţi posibilităţi de deplasare şi vreţi să depuneţi la bancă o sumă mare de bani, dar într-o altă localitate decât cea de domiciliu, aveţi grijă ce persoană alegeţi să o împuterniciţi să facă tranzacţii în locul dumneavoastră. Există riscul să rămâneţi fără bani în mod legal!

– dacă aveţi procese în instanţă, alegeţi-vă ca reprezentant un avocat, recunoscut ca fiind de încredere, evitaţi organizaţiile neguvernamentale cu nume pompos si care vă promit că o să vă rezolve toate problemele în mod gratuit. Menţionăm că reprezentanţii acestor organizaţii nu pot decât să vă ofere consultanţă juridică şi nu reprezentare în instanţă, dar pentru a vă lămuri exact asupra acestor probleme, în cazul în care lucraţi cu astfel de ONG-uri, cereţi şi studiaţi statutul de organizare. Acolo sunt prevăzute atribuţiile acestora, astfel puteţi afla ce poate face acea organizaţie pentru dumneavoastră.

Fiţi atenţi la cei ce vă înconjoară, nu toţi sunt de încredere şi nu toţi vă vor binele! Dacă aţi fost victima infracţiunii de înşelăciune, în cazul în care infracţiunea este recentă (să nu fii trecut mai mult de o oră de la săvârşirea infracţiunii), suna-ţi la 112, iar în celelalte cazuri adresaţi-vă cu plângere la subunitatea de poliţie de care aparţineţi.

Material realizat cu sprijinul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Vâlcea