Peste 3.500 de pensionari furioşi au asaltat Casa Judeţeană de Pensii


• isteria naţională legată de decizia Curţii Constituţionale a luat prizonieră şi Casa vâlceană peste care s-au abătut , numai în ultimele zile, mii şi mii de cereri

pensionar„Apocalipsa e peste noi şi haosul este peste tot” – aşa s-ar putea sintetiza cât mai fugitiv tabloul vieţii pensionarului român în 2012. De unde a plecat totul? Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate. În toată ţara, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, mii de pensionari, cu pensii mai mari de 740 de lei, au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

Isteria domneşte deja de aproape o lună de zile, mai precis, de la 13 martie, atunci când judecătorii  de la Curtea Consti­tuţională au constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiec­tul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Responsabilii Casei de Pensii au încercat o replică, timidă e drept, argumen­tând, la rândul lor, că noua modalitate de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depune­rea unor cereri iar pensiile sub 740 de lei nu sunt afectat de reţinerea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, iar pentru cererile de restituire retroactivă a sumele plătite pentru CAS nu există temei legal, prevederile aplicându-se doar pentru viitor!

Inutil! Umilinţele la care au ajuns vârstnicii sunt inimaginabile iar cadrele cu cozile interminabile şi veştile cvasi-oficiale cu care sunt însoţite la canalele de ştiri nu ajută decât la inflamarea situaţiei. Scenariul este urmat aproape la literă şi în judeţul nostru, unde creşterea exponenţială a cererilor este o realitatea cotidiană pentru angajaţii CJP. În fapt, 3.500 a fost deja depăşită iar ritmul este unul suficient pentru ca nimeni să nu mai rişte să anticipeze unde se va opri potopul pensionarilor care se răsfrânge peste scările Casei dimineaţă de dimineaţă.

Între timp, judecătorii par să-şi fi stabilit deja tabăra în acest impas inutil. Prin intermediul unui comunicat oficial de presă, UNJR cere Executivului să ia măsuri prin care să rezolve situaţia pensionarilor afec­taţi de reglementarea privind contribuţiile de sănătate declarată neconstituţională de CCR, avertizând că un nou val de litigii ar duce la blocarea activităţii secţiilor de solu­ţio­nare a conflictelor de muncă: „Uniu­nea Na­ţională a Judecătorilor din România (UNJR) constată cu îngrijorare că în urma publicării în Monitorul Oficial a Deciziilor cu nr. 223 şi 224 din data de 13.03.2012 ale Curţii Constituţionale, instanţele judecă­to­reşti au fost asaltate cu cereri din partea pen­sionarilor prin care se solicită să le fie restituite sumele încasate cu titlu de CASS. În condiţiile în care la acest moment instan­ţele de judecată au de soluţionat un număr foarte mare de dosare, ceea ce afectează celeritatea desfăşurării proceselor, un nou val de litigii ar duce la blocarea activităţii la nivelul secţiilor specializate în soluţionarea litigiilor de muncă”.

Prin măsurile “de ordin legislativ şi administrativ” solicitate Gu­ver­nului s-ar evita cheltuielile imense care vor fi generate de aceste litigii, precum şi blocarea acti­vi­tăţii instanţelor de judecată, consideră jude­că­torii: „UNJR reaminteşte Guvernului Ro­mâ­niei, şi în special ministrului justiţiei, dom­nul Cătălin Marian Predoiu, că este res­ponsabil pentru asigurarea funcţionalităţii justiţiei ca serviciu public, astfel că este mo­men­tul să se implice activ în vederea iden­tificării măsurilor necesare pentru gestio­narea acestei situaţii, responsa­bilitatea Domniei Sale fiind deopotrivă faţă de cetăţenii pensionari cărora trebuie să le asigure respectarea drepturilor lor legale, cât şi faţă de sistemul judiciar, căruia trebuie să îi asigure condiţiile materiale şi logistice pentru a putea funcţiona în mod eficient”.

Uniunea solicită, de asemenea, Consi­liu­lui Superior al Magis­tra­turii (CSM) să îşi îndeplinească rolul de garant al inde­pen­denţei justiţiei şi să acţioneze ferm în vederea evitării supraîncărcării până la blocaj a instanţelor de judecată. “Reamintim CSM că împarte cu Ministerul Justiţiei res­ponsabilitatea pentru asigurarea func­ţio­nalităţii sistemului judiciar, astfel încât este momentul să acţioneze concret în acest sens. În acest moment, este nevoie nu de declaraţii încurajatoare sau de exerciţii de imagine, ci de măsuri urgente şi ferme pentru gestionarea acestei situaţii care poate deveni extrem de păgubitoare atât pentru cetăţeni cât şi pentru sistemul judiciar”.