Percheziții într-un mega-dosar de evaziune fiscală


Ieri dimineață, polițiștii din Olt au efectuat nouă percheziții domiciliare, pe raza județelor Olt, Argeș și Vâlcea, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.400.000 de lei, prin evaziune fiscală, în domeniul construcțiilor. În urma percheziţiilor, vor fi ridicate documente de evidență contabilă, în vederea probării activităţii infracţionale. De asemenea, 5 persoane vor fi conduse la sediul poliției, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.
„Cei cinci sunt bănuiţi că în perioada 2011 – 2016, în calitate de administratori a două societăți comerciale din domeniul construcțiilor, cu sediul în municipiul Slatina și în orașul Scornicești, ar fi înregistrat în evidența contabilă cheltuieli care au la bază operațiuni fictive. Ei s-ar fi folosit de 20 de firme de tip fantomă, creând un circuit tip suveică, și nu ar fi evidențiat în documentele legale ale societății, în întregime, veniturile obţinute, în scopul diminuării obligațiilor fiscale și sustragerii de la plata bugetului de stat a T.V.A. și a impozitului pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de aproximativ 2.400.000 de lei, reprezentând T.V.A. și impozit pe profit”, se arată în comunicat.
De cealaltă parte, poliţiştii din Călărași și cei de la Direcția Operaţiuni Speciale au făcut ieri 43 de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani. Ofiţerii au ridicat aproximativ 15.000 de euro și au instituit măsuri asiguratorii de aproximativ 14.000.000 de lei.
„Polițiștii au reținut 12 persoane bănuite în cauză, pe care le-au introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, urmând a fi prezentate Tribunalului Călărași, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă. Totodată, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de 4 persoane cercetate în același dosar.”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2015, reprezentanții unor societăţi comerciale cu sedii în judeţul Călăraşi şi în Bucureşti, ar fi conceput și implementat un mecanism de sustragere de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin efectuarea de livrări intracomunitare fictive de mărfuri. Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi folosit documentaţie falsă (facturi fiscale, documente de transport), utilizând societăți comerciale de tip „fantomă” din afara statului român (Bulgaria și Cipru). Astfel, aceștia ar fi livrat fictiv produse alimentare către aceste firme fantomă, însă în realitate le-ar fi vândut prin intermediari, cu documente fictive sau „la negru” pe teritoriul României, eludându-se în acest fel T.V.A. datorată bugetului de stat.”, se mai arată în comunicat.
Prejudiciul total adus bugetului de stat este în valoare de aproximativ 14.500.000 de lei, iar suma rezultată din circuitul de spălare a banilor este de 65.000.000 de lei.