Părinții chiulangiilor se revoltă
• aceștia sunt nemulțumiți de micșorarea sau tăierea alocațiilor • mulți pretind că habar nu aveau de situația copiilor
Părinții elevilor care chiuleau în masă s-au arătat indignați de faptul că, dintr-o dată, descoperă isprăvile copiilor. Aceștia pot lua cunoștință de situația propriilor odrasle în baza unui sistem informatic ce poate fi accesat chiar și de-acasă. Numai că ce au descoperit nu a fost pe bunul lor plac. „Agenția de Prestații Sociale a luat măsuri în cazul copiilor care absentau în masă. Unii dintre elevi s-au trezit cu alocații micșorate sau chiar tăiate, lucru ce a dus la nemulțumirea părinților. Așa se face că, la sediul Agenției, sunt înregistrate contestații prin care părinții specifică faptul că nu aveau habar de absențele copiilor”, a precizat Gabriela Ene, inspector școlar general. Cuantificarea absențelor la nivel național nu face altceva decât să tragă un semnal de alarmă cadrelor didactice și părinților. În plus, absenteismul școlar duce la lipsa banilor de liceu, a alocațiilor și chiar a plății transportului.
Septembrie: 59.000 de absențe
O absență școlară poate fi motivată în șapte zile de la efectuarea acesteia, şi nu mai mult de atât. Pe lângă micșorarea alocației de susținere familială sau pierderea acesteia, elevul se poate trezi și cu scăderea notei la purtare. Numai în luna septembrie, la nivel de județ, s-au înregistrat 59.000 de absențe școlare. Acestea sunt atât motivate, cât și nemotivate, conducerea IȘJ Vâlcea neavând încă o situație clară a absenteismului. „Unele sunt motivate. Vorbesc de familii fără finanțe care, în primele două săptămâni, nu și-au trimis copiii la școală. Sunt elevi care fac drumul din localitatea de domiciliu în Râmnic și la începutul anului școlar au rămas acasă pentru câteva zile, din cauza greutăților financiare”, susține Gabriela Ene.
Prestațiile Sociale, afiliate Ministerului Educației?
Din datele furnizate de șefa învățământului vâlcean, Gabriela Ene, reiese că, în prezent, se poartă discuții între Sulfina Barbu și Daniel Funeriu, privind încheierea unui parteneriat sau chiar a afilierii Prestațiilor Sociale Ministerului Educației. „Există tendința de trecere a Agenției de Prestații Sociale în subordinea Ministerului Educației. Totul e în stadiu de discuții. Trebuie găsită o soluție deoarece controale inopinate pe acest segment face și Ministerul Educației și Agenția de Prestații Sociale. Rămâne să vedem la ce soluții ajung Sulfina Barbu și Funeriu, ce protocol vom semna”, a precizat Gabriela Ene. Până când lucrurile se clarifică, Inspectoratul Școlar, Prefectura, Primăria, Jandarmeria și Poliția fac controale prin barurile din apropierea școlilor pentru depistarea elevilor chiulangii.