Onor generalului Nicolae M. Mazilu!*


Mazilu__NicolaePe 4 martie 2012, s-a împlinit o lună de când generalul de brigadă (r) Nicolae M. MAZILU,  din Rm. Vâlcea,  a intrat ÎN ETERNITATE!

A văzut lumina zilei la 25 iulie 1925, în localitatea vâlceană Lăpu­şata. După frecventarea Colegiului „Al. Lahovari“ din municipiul Râmnicu Vâlcea, a devenit studentul Facultăţii de Geniu a Academiei Militare, pe care a absolvit-o în anul 1960.

În luna august a anului 1969, pe când îndeplinea funcţia de Coman­dant al Regimentului 52 GENIU, din municipiul Alba Iulia, i-a fost încre­dinţată comanda Detaşamentului de Construcţii Sectorul „Nord“ al Şan­tie­rului viitorului Drum Naţional 7C, care, avea să fie denumit în nomen­clatorul reţelei rutiere a României „TRANSFĂGĂRĂŞANUL“. Sectorul „NORD“ al „Magistralei înălţimilor“ se desfăşoară pe lungimea a 35,1 km, între localitatea Cârţişoara, de pe D.N. 1, pe valea pârâului Bâlea, pe lângă Cabana Bâlea Cascadă, prin vecinătatea lacului Bâlea, până la tunelul de la cota 2.042 m, situat între vârfurile Capra  şi Paltinul.

Timp de 54 de luni, din august 1969 şi până la 20 septembrie 1974, când a fost inaugurat spectaculosul drum peste lanţul munţilor Făgăraş, generalul Nicolae M. MAZILU a exer­citat Actul de Comandă a Detaşa­men­tului care a construit cel mai dificil drum transmontan, „croit“ pe un teren virgin, aflat până atunci numai în stăpânirea caprelor negre. Cea mai grea şi periculoasă operaţiune a constituit-o derocarea, deoarece pes­te jumătate din traseul Sectorului „Nord“ se desfăşoară pe versanţii mun­ţilor. Aproape patru ani şi jumă­tate, munţii au „clocotit“ de exploziile programate de câte cinci ori pe zi, pentru a se asigura toate fronturile de lucru şi măsurile de securitatea muncii. Comandantul a instituit devi­za „Nici un om în afara ierarhiei mili­tare, nici un om nesupravegheat de cineva!“

A fost aplicat un sistem de premiere din beneficiile realizate de către Ministerul Apărării Naţionale pe alte şantiere. În cartea tipărită în anul 1994, cu titlul „ENIGMA TRANSFĂ­GĂ­RĂŞANULUI“, Nicolae M. MA­ZI­LU afirmă: „niciodată nu a pedepsit pe cineva pe nedrept, dar nici nu a re­com­pensat pe cineva fără să merite“.

Pentru activitatea depusă, condu­cerea Statului Român i-a conferit înaltul titlu de „EROU AL MUNCII“!

La 20 septembrie 2009, s-au sărbătorit 35 de ani de la intrarea în exploatare a impresionantului Drum Naţional Transmontan. Cu ocazia acelei festivităţi, prin Ordin al Minis­trului Apărării, generalului de brigadă (r) Nicolae M. MAZILU  i-a fost con­ferită Medalia „EMBLEMA DE ONOARE A ARMATEI ROMÂNE“. Mo­destia care l-a caracterizat în întrea­ga carieră şi, îndeosebi, în tim­pul în care a fost la Comanda Deta­şa­mentului Militar de Construcţii al Sec­torului „Nord“ al D.N. 7C. este eviden­ţiată prin cuvintele de mare valoare etică, înscrise în cartea publicată în anul 2004: „TRANSFĂGĂRĂŞANUL nu este opera unui şantier, nici a unui detaşament militar de construcţii sau regiment de geniu şi nici a unui mi­nister, el este opera întregii ţări, ajun­să într-un stadiu de dezvoltare când putea să-şi permită un asemenea efort”.

Rămâne ca generaţia de astăzi, cei care vor veni după noi să-şi îndrepte UN GÂND DE RECU­NOŞTINŢĂ ÎNCHINAT MEMORIEI ACESTUI BRAV OŞTEAN!

 

*Preluat, cu aprobarea auto­rului și a conducerii redacției, din revista „DRUMURI PODURI”. Apare în București.