Oltchimul nu mai face „legea” la naţională


• Tadici a convocat doar patru vâlcence pentru „barajul” cu Slovacia
 

În urmă cu câteva zile, selecţionerul echipei naţionale de handbal feminin, Gheorghe Tadici, a anunţat componenţa lărgită a lotului de jucătoare pe care se va baza pentru „dubla” extrem de importantă cu Slovacia, contând pentru „barajul” de calificare la Campionatul Mondial din Serbia (întrecere care va avea loc în luna decembrie a acestui an). Astfel, chiar dacă va avea de abordat două meciuri vitale pentru viitorul handbalului feminin din ţara noastră, Tadici a decis să dea „credit” handbalistelor mai tinere, care s-au făcut remarcate în ultimele sezoane, toate la echipe din Liga Naţională. Printre cele care au primit convocarea în lotul extins al echipei naţionale se numără şi câteva debutante sau cvasidebutante, precum Manda (CSM Ploieşti), Cruceanu (CSM Bucureşti) sau Varga (HC Zalău). Totuşi, selecţionerul a convocat şi handbaliste cu mare experienţă, care în mod cert se vor regăsi în lotul restrâns de şaisprezece (adică sportivele care vor fi trecute pe lista de joc înaintea partidelor cu Slovacia) şi vor duce greul în dubla „de foc”, împotriva unei formaţii care a făcut progrese vizibile în acest sport de echipă.

Dintre jucătoarele obişnuite să îmbrace frecvent tricoul echipei naţionale fac parte şi cele patru handbaliste convocate de la Oltchim Râmnicu Vâlcea: Paula Ungureanu (portar), Iulia Curea (extremă stânga), Adriana Nechita (extremă dreapta) şi Aurelia Brădeanu (coordonator de joc). În aceste condiţii, spre deosebire de ultimele acţiuni oficiale ale echipei naţionale, când selecţionerul apela constant la cel puţin opt galactice de la Oltchim, numărul celor care vor evolua din nou sub tricolor s-a redus la jumătate. Două ar fi explicaţiile principale pentru acest „fenomen”, nemaiîntâlnit începând cu anul 2005, adică din momentul în care formaţia vâlceană a devenit o forţă incontestabilă în campionatul intern. În primul rând, Tadici nu avea cum să apeleze la două handbaliste care au evoluat sau încă evoluează pentru Oltchim, dar care şi-au anunţat retragerea (cel puţin temporară) de la echipa naţională, aici referindu-ne la Ionela Stanca şi Oana Manea. De asemenea, chiar dacă nu a avut la dispoziţie un lot numeros din care să aleagă handbaliste cu experienţă în meciurile internaţionale, selecţionerul a preferat să meargă mai mult pe „mâna” tinerelor, două chimiste obişnuite cu atmosfera din lotul naţional fiind lăsate „pe afară” (Ramona Farcău şi Adina Meirouşu).

Meciurile cu Slovacia vor avea loc în datele de 1 iunie – tur, respectiv 8 iunie – retur (jocul al doilea se va disputa în Sala Sporturilor „Antonio Alexe” din Oradea). Reunirea lotului echipei naţionale va avea loc tot la Oradea, în data de 23 mai, imediat după încheierea partidelor din cadrul Cupei României.