«OASPEȚI» INEDIȚI pe 24 ianuarie: Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza vor sărbători Mica Unire la Vâlcea


24 ianuarie rămâne și în plin an pandemic o zi cu semnificație deosebită pentru istoria poporului român, cunoscută ca fiind Ziua Principatelor Române (sau Mica Unire). Având în vedere importanța acestei zile, actorii Teatrului «Anton Pann» din Râmnicu Vâlcea s-au gândit să organizeze un spectacol ceremonial stradal, propunând publicului un moment de-a dreptul inedit: pe cai și pe un traseu bine stabilit, costumați în haine de sărbătoare ce vor înfățișa personaje ale istorie, precum Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și doi boieri ai acelor vremuri, cu pornire din Scuarul Mircea cel Bătrân, pe Calea lui Traian. Ulterior, în jurul orei 12.00, ei vor ajunge la Catedrala din Ostroveni.
Suntem convinși că acest moment cultural dedicat Unirii Principatelor Române va rămâne semnificativ, prezența unor personaje istorice pe cai, pe străzile Râmnicului, cu siguranță va atrage privirile trecătorilor. Chiar și pentru o clipă, cei care îi vor vedea își vor aminti de aceste două mari personalități: Mihai Viteazul – primul unificator al neamului românesc și domnitorul Alexandru Ioan Cuza – primul domnitor al Principatelor Române.
Succesul pe care l-au avut anul trecut cu spectacolul dedicat Micii Uniri, eveniment care s-a desfășurat pe 24 ianuarie 2020, în amfiteatrul Teatrului «Anton Pann», i-a determinat pe actori să iasă din atmosfera unui spectacol clasic, propunându-vă acest moment plin de inedit.
Pe 24 ianuarie 2021, actorii vor pleca de la Teatrul «Anton Pann» în jurul orei 10.15 pentru a ajunge la ora 10.30 în Scuarul Mircea cel Bătrân. Aici, pentru aproximativ 15 minute, ei vor susține un prim moment artistic. Pe cai, însoțiți de jandarmi în ținută de ceremonie, își vor continua drumul pe Calea lui Traian, strada Dacia, strada Luceafărului, bulevardul Tineretului, cu oprire la Catedrala «Înălțării Domnului» din Ostroveni. Cel de al doilea moment artistic și prezența lor pe cai, înfățișând personajele amintite mai sus, speră ei, să-i surprindă în mod plăcut pe cei care vor ieși de la slujba de duminică și cei care, din întâmplare, se vor afla în acel moment acolo. Cu siguranță spectacolul ceremonial pe străzile Râmnicului va fi ușor de reținut, cei care-i vor vedea conștientizând importanța zilei de 24 ianuarie în istoria poporului român.
• Daniela ȘTEFĂNESCU