O nouă promoție de Subofiţeri Jandarmi: Ceremonie de absolvire la Drăgășani


Rigoare, fermitate, precizie, disciplină şi o mare încărcătură emoţională. Acestea ar fi, în prin­cipal, caracteristicile faptului militar petrecut vineri, 22 iulie, la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani. În prezenţa unui nu­meros public şi a unor invitaţi de seamă, la sediul şcolii s-a desfă­şurat ceremonia absolvirii acesteia de către promoţia 2016.
Tinerii absolvenți, sub razele ca niște suliți ale soarelui de iulie, îmbujorați de solemnitatea momen­tului, l-au însoțit cu privirea pe ge­neralul de brigadă Marin Andre­iana, Inspectorul General al Jan­dar­meriei, pe timpul trecerii în revistă a formației, potrivit uzan­țelor regulamentelor militare. După citirea ordinelor eșalonului superior privind acordarea gradului de sergent major celor 126 de absolvenți (116 băieți și 10 fete), într-un climat de emoție colectivă greu de descris în cuvinte, absol­venții, ajutându-se reciproc, și-au dezvelit gradele militare de pe epo­leți, atât de mult dorite și așteptate în timpul celor doi ani de trudă și pregătire temeinică. Vizibil marcat de importanța momentului, șeful de promoție, sergent major Mihai Sorin Preoțescu (din comuna Frân­cești, Vâlcea!), a primit din partea Inspectorului General al Jandar­meriei cuvenita recompensă pentru rezultatele foarte bune obținute la învățătură.
Acordurile muzicii militare, co­rolar inseparabil al acestui gen de ceremonii, au înfiorat asistenţa, ținând isonul intonării cu inegalabil patos de către tinerii absolvenți a Imnului Naţional al României, precum şi defilării maiestuoase de către întregul efectiv de absolvenți spre finalul activităţii. Alocuţiunile rostite de către Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea și Radu Renga, prefectul județului Vâlcea, au avut menirea de a amplifica solemnitatea momentului şi de a însufleţi pe cei aflaţi în formaţie, ale căror inimi se luau la întrecere cu tic-tac-ul secundelor logodite cu vara fierbinte.
JANDARMI_3Finalul i-a aparţinut Inspec­to­rului General al Jandarmeriei, ge­neral de brigadă Marin Andreiana, care a punctat exact, sobru şi coerent cerinţele vieţii de jandarm, pe care tinerii în cauză o vor începe după un binemeritat concediu.
De remarcat maniera aproape perfectă în care a condus cere­monia comandantul școlii, col. Marian Zamfir, în armonie deplină cu binecuvântarea dată de soborul de preoţi prezent la festivitate, fapt ce a avut darul de a încredinţa pe membrii familiilor tinerilor absol­venți, martori la eveniment, că tot ce s-a desfăşurat în şcoală a stat sub semnul ocrotirii lui Dumnezeu.
Ecoul numit Speranţă a însoţit plecarea absolvenților în concediu, alături de cei dragi, către locurile lor de baştină unde aripile copilăriei încă mai pâlpâie sub streaşina caselor. Și pentru că jandarmerie rimează cu poezie, închei cu un omagiu poetic adresat tuturor jan­dar­milor: „Jandarmul se naște jandarm,/ indiferent că se numește Gheorghe, Vasile, Ion sau Mihai,/ el tot jandarm se naște/ și tot cu un scut în inimă și cu altul în mână se știe,/ chiar dacă și-a prins o floare la piept/ și l-a sărutat roua dimineții pe obraz,/ chiar dacă l-au prins în brațe Ileana, Mara, Doina, Floarea/ și l-au strâns până a răsunat glasul câmpului în el,/ tot jandarm știe că e și tot la furtună se gândește,/ cum s-o alunge, cum s-o învingă/ cu brațul său tare oțelit de steaua lui Iisus,/ cel înfrățit cu infinitul,/ cu brațul său înfășurat pe tricolor/ și nuntit de mirii drumurilor stelare./ Jandarmul ascultă dintotdeauna glasul pământului ce i-a dat viață.”
General mr. (rtg.) conf. univ. dr. Ilie GORJAN