O carte aflată sub tipar: Întoarcere la izvoare


Carte premiată la concursul Editurii Inspirescu, ediția a II-a 2014

Grafica copertă: Carmen Bala

Tehnoredactare computerizată și design: Emil Pădurețu

Colecție îngrijită și coordonată de Liliana și George Terziu

Noul volum al scriitorului Ioan Barbu, în curs de apariție, are patru părți: 

Eu și Lotru (Oamenii vetrelor de apă); Eu și muntele (Prin locuri neumblate); Calea Soarelui (Un drum peste ame­ți­toare văi) și Cireșii înfloresc în ianuarie (Jurnalul unui front  neobișnuit).  În finalul cărții: Profil – CORBENII (ilustrate în peniță). 

În Cuvânt  înainte,  care prefațează Partea întâi a volumului, scriitorul Neagu Udroiu subliniază, între altele: „Reporterul de altădată, scriitorul de azi Ioan Barbu aduce spre noi realităţi de care avem sau nu suficiente cunoştinţe. Suntem îmbiaţi printr-un ceremonial propriu evenimentelor ce provoacă emoţie, să identificam piesele angrenajului care se numeşte Hidrocentrală. Ca într-un labirint fermecat apar în imaginaţia noastră când centrala subterană de la Ciunget, când tunelul de la Mănăileasa. Colonia de la Puru. Barajul de la Vidra. Sediul de la Voineasa. Este geografia care decupează printre munţi şi printre văi identitatea întreprinderii hidrotehnice. Sunt punctele de aterizare ale acţiunii directe şi imediate. Ioan Barbu le ştie deoarece a ajuns acolo, ca în nişte alunizări, cu creionul pregătit să imortalizeze paşi spre finalul simfoniei.”   

Autorul dedică această carte despre începuturile și finalul „unei simfonii” fantastice „inginerilor, maiștrilor și  muncitorilor  români care au prins pe umeri fără de număr dimineți ale anotimpurilor, făcându-ne să înțelegem că vegetația umană poate rodi oriunde, numai să fie un pic de pământ, cât să crească o floare.”