„O cantină în Râmnic ar însemna foarte mult pentru sportul vâlcean”


draguta_dumitru• consideră directorul CS Chimia, Dumitru Drăguţă

În urmă cu câteva luni, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea şi Clubul Sportiv Chimia au demarat o colaborare ale cărei rezultate păreau să se întrevadă încă din acel moment. Directorul CS Chimia a purtat mai multe discuţii cu primarul Emilian Frâncu, în vederea sprijinirii activităţii sportive din cadrul clubului, iar edilul a fost foarte receptiv la solicitările primite: un ajutor financiar lunar, precum şi sprijin pentru înfiinţarea unei cantine în Râmnicu Vâlcea, destinată sportivilor.

În lipsa unor noi informaţii despre modul în care decurge colaborarea dintre CS Chimia şi Primăria Râmnicului, am soli­ci­tat un punct de vedere directorului gene­ral, Dumitru Drăguţă. Cu amabilita­te, aces­ta ne-a răspuns la mai multe în­tre­bări, oferindu-ne amănuntele necesare.

Reporter: Domnule director, ştiu că, în urmă cu câteva luni, aveaţi o iniţiativă foarte interesantă. Cu spriji­nul Primăriei Municipiului, doreaţi ca în Râmnic să se înfiinţeze o cantină pentru sportivi. În ce stadiu se află proiectul?

Dumitru Drăguţă: Aşa este. Am purtat discuţii pe această temă cu dom­nul primar Emilian Frâncu, găsind înţele­gere la dumnealui. De altfel, domnul pri­mar a fost practicant al sportului, al şahu­lui în special şi cunoaşte cu exactitate care sunt nevoile sportivilor. Noi ne doream ca în Râmnic să se înfiinţeze, aşa cum în alte mari oraşe din ţară există, spre exemplu în Piteşti, o cantină destinată sportivilor. Pentru aceasta aveam nevoie de o hotărâre a Consiliului Local, prin care să primim un spaţiu. Din motive obiective, până în acest moment, propunerea noastră nu a ajuns să fie dezbătută în şedinţă de către consilieri. Dar va ajunge cât de curând, pentru ca, după 1 ianuarie să ştim exact ce vom face în această privinţă. Eu consider că este foarte important ca sportivii noştri să aibă posibilitatea de a servi, măcar o dată pe zi, masa la o cantină proprie. Pentru că, până la urmă, nu poţi cere performanţe unor sportivi cărora nici măcar masa nu le-o asiguri. În plus, dacă am avea o cantină, aici ar putea manca şi alte persoane, contra cost, evident. Astfel, poate şi cu unele sponsorizări, cantina s-ar putea autofi­nanţa.

R: Cum aţi vedea această cantină funcţionând? În ce spaţiu?

DD: Am făcut o solicitare Consiliului Local pentru a ne acorda un fel de subvenţie în fiecare lună. În urma unei hotărâri de consiliu, am putea primi o sumă de bani, iar aceasta să fie folosită pentru mai multe activităţi, inclusiv pentru a asigura mâncarea sportivilor. Domnului primar i-am solicitat un spaţiu undeva într-o zonă centrală şi am primit înţelegere. Cantina ar putea funcţiona pe sistemul bonurilor de masă. Desigur, nu am putea să acordăm bonuri de masă tuturor sportivilor noştri, pentru că nu toţi reuşesc să realizeze performanţe. Dar cred că, să zicem 200 de sportivi de la CS Chimia, ar putea să servească zilnic cel puţin o masă la acea cantină. Şi gândiţi-vă, dacă valoarea unui bon ar fi de 15 lei, păi atunci acel sportiv ar putea să ia o masă consistentă, care să îi susţină activitatea sportivă. Ar putea, pe lângă felurile principale, să servească şi desert, dar şi un fruct. Iar aceşti copii merită să fie sprijiniţi mai bine. Numai pe anul în curs, CS Chimia a câştigat 108 medalii. Dintre acestea, 20 au fost la competiţiile internaţionale. Ni s-a cântat de 5 ori imnul, atunci când am obţinut medaliile de aur. S-a auzit în multe locuri din lume despre Râmnicu Vâlcea. Cred că nu toate cluburile sportive reuşesc asemenea performanţe. Să ţi se cânte imnul la o competiţie internaţională e ceva.

R: Domnule director, conclu­zio­­nând, să înţeleg că aveţi deplină încredere în administraţia locală şi că, de la anul, vom discuta despre cum funcţionează această cantină?

DD: Cu siguranţă. Am mai spus, domnul primar încurajează sportul şi s-a arătat receptiv la problemele noastre. Iar sportivii au nevoie de o cantină! Asta este sigur. Dar, acum ştiţi cum e, noi vrem, primarul vrea, totul depinde de consilierii locali!

R: Mulţumesc!