„Nu cred că şcoala românească trebuie să fie o junglă în care supravieţuiesc doar cei puternici”


• susține Victor Ponta, premierul României

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul are „o altă concepţie” despre şcoala românească şi că statul trebuie să-i sprijine pe elevii care au dificultăţi la învăţătură să continue şcoala. „Noi avem o altă concepţie: nu credem că şcoala românească trebuie să fie o junglă în care doar cei puternici supravieţuiesc. Dimpotrivă, îi felicităm, ne bucurăm pentru ei, dar cât mai mulţi copii care reuşesc să rămână la şcoală, care au rezultate, uneori mai proaste, alteori mai bune, care trebuie să aibă la un moment dat posibilitatea de a lua Bacalaureatul, eu cred în această idee că trebuie să fim o societate în care şi cei mai buni să fie recompensaţi, dar şi cei mai slabi să fie ajutaţi să fie mai buni. Din punctul meu de vedere, domnul ministru Pricopie, domnul ministru Costoiu, modificările la legea educaţiei sunt bune şi binevenite”, a afirmat premierul la începutul şedinţei de guvern.

Ponta a adăugat că Ordonanţa de modificare a Legii Educaţiei va merge în Parlament şi va fi supusă dezbaterilor. „Spre deosebire de Legea 1, care a fost adoptată prin angajarea răspunderii guvernului (Boc – n.r) – şi mi-aduc aminte că eram atunci în Parlament – nici n-am avut dreptul să dezbatem ce se întâmplă, aceasta (OUG – n.r.) merge în Parlament la dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei şi, dacă e ceva ce ne-a scăpat nouă, putem să îndreptăm în Parlament”, a spus prim-ministrul.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat că ordonanţa care modifică Legea Educaţiei, adoptată recent de Guvern, duce la respectarea unui angajament prin care autorităţile române şi-au asumat faptul că vor reduce numărul elevilor care abandonează şcoala. „Guvernul României, în 2010 şi în 2011, şi-a asumat faptul că va reduce numărul de elevi care părăsesc şcoala. Şi Guvernul României a primit şi bani din fondurile structurale să-i direcţioneze către aceşti tineri care nu reuşesc la şcoală, (..) nu reuşesc să obţină examenul de Bacalaureat. Din păcate, banii n-au fost folosiţi, iar numărul de elevi care părăsesc şcoala (..) a crescut. Or, ceea ce facem noi acum este să respectăm un angajament”, a explicat Pricopie.