Noutăţi privind Declaraţia 209


• Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 892/2012, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 430 din 28 iunie 2012, a fost modificat modelul şi conţinutul formularului 209 „Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.

Obligaţie

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizi­ce care realizează venituri din trans­ferul dreptului de proprietate şi al dezmem­bră­mintelor acestuia asupra construc­ţiilor de orice fel şi a terenurilor afe­rente acestora, pre­cum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii prin altă proce­dură decât cea nota­ria­lă sau jude­că­torească, supuse impo­zi­tului pe venit, conform legii. Persoa­nele fizi­ce care realizează venituri din trans­ferul mai multor proprietăţi imo­biliare din patrimoniul personal depun câte o declaraţie pentru fiecare trans­fer.

În cazul în care proprietăţile imo­biliare din patrimoniul personal trans­ferate sunt deţinute în copro­prie­tate, declaraţia se depune de fie­care co­pro­prietar, persoană fizi­că, corespun­ză­tor cotei de deţine­re. În cazul în care nu sunt preci­za­te cotele, se pre­zu­mă că fiecare coproprietar deţine o cotă egală cu a celorlalţi.

Completare şi depunere

Declaraţia se completează de către contribuabili sau de către îm­pu­terniciţii acestora, potrivit dispo­zi­ţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Proce­du­ră Fiscală, re­publicată, cu modi­fi­că­rile şi comple­tă­rile ulterioare, înscri­ind cu majus­cule, citeţ şi corect, toate datele pre­vă­zute de formular. Declaraţia se de­pune la organul fiscal competent, în termen de 10 zile, inclusiv, de la data transferului, în vederea stabilirii impo­zi­tului, în con­diţiile legii. Ori de câte ori contri­bua­bilul constată erori în de­claraţia depusă anterior, acesta com­ple­tea­ză şi depune o declaraţie rec­tifica­ti­vă, situaţie în care se va înscrie „X” în căsuţa prevăzută în acest scop.

Declaraţia se completează, în două exemplare: originalul se de­pune, după caz, la: organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locu­ieş­te efec­tiv, în cazul în care aceas­ta este dife­rită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în Ro­mâ­nia; organul fiscal în a cărui rază teritorială este situat imobilul înstrăi­nat, pentru persoa­ne­le fizice care nu au domiciliul fis­cal în România; copia se păstrează de către contribuabil sau de împu­ter­nicitul/curatorul aces­tuia.

Declaraţia se depune în format hârtie, direct la registratura organu­lui fiscal sau la oficiul poştal, prin scri­soa­re recomandată cu confir­ma­re de primire. Data depunerii de­cla­raţiei este data înregistrării aces­teia la organul fiscal sau data depu­nerii la poştă, după caz.

Alte precizări

Noul model al Declaraţiei 209 se utilizează pentru declararea ve­nitu­ri­lor din transferul proprietăţilor imobili­are din patrimoniul personal, realizate prin alte modalităţi decât procedura notarială sau judecăto­reas­că, înce­pând cu data intrării în vigoare a ordi­nului menţionat mai sus.