Nou proiect desfăşurat la Camera de Comerţ şi Industrie


cci_sediu• Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, în calitate de solicitant şi partenerii săi, Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea (CCI Vâlcea), Federaţia Bucătarilor din România (FBR) şi STEF Management Consulting implementează  proiectul strategic „O calificare în turism – o şansă pentru o slujbă mai bună”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni”

Prin acest proiect se urmăreşte în principal îmbunătăţirea nivelului de calificare a forţei de muncă active din regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Vest, îndeosebi a persoanelor necalificate, a celor cu un nivel scăzut de calificare şi a celor care au o calificare redundantă pe piaţa muncii.

Astfel, proiectul vizează informa­rea şi consilierea forţei de muncă active din cele trei regiuni de dezvol­tare menţionate cu privire la oportu­nităţile şi beneficiile participării la programe de formare profesională conti­nuă, precum şi calificarea în me­seriile de bucătar, ospătar şi admi­nist­rator pensiune turistică a 600 de per­soane (dintre care 150 femei si 50 persoane aparţinând grupurilor mino­ritare).

Prin activitatea de consiliere şi îndrumare, membrii grupului ţintă au fost ajutaţi să se autoevalueze, să aibă în vedere cariere alternative, să facă faţă cu succes diferitelor obsta­cole pentru a-şi câştiga/păstra locul pe piaţa muncii. Prin desfăşurarea acestei activităţi a fost posibilă cu­noaşterea participanţilor la progra­mele de formare profesională şi încadrarea lor pe sesiuni şi tipuri de formare (calificare/validare) în funcţie de dorinţe, cunoştinţe în domeniu, caracteristici personale.

La programul de consiliere desfăşurat în cadrul proiectului „O calificare în turism – o şansă pentru o slujbă mai bună” au participat angajaţi în mediul privat, persoane fizice autorizate, având domiciliul în mediul urban în regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud Vest Oltenia, cu studii medii şi superioare.

Potrivit raportului elaborat în urma programului de consiliere desfăşurat în cadrul proiectului, prin discuţiile cu beneficiarii şi prin aplicarea unui set de chestionare specifice, aceştia au reuşit să-şi identifice şi să conştien­tizeze interesele profesionale şi apti­tu­dinile, au obţinut un set de informaţii cu privire la profesiile şi ocupaţiile pe care le deţin sau şi-ar dori să le practice, fiind ajutaţi în acest sens să compare exigenţele acestor profesii cu caracteristicile lor personale şi cu nivelul lor de calificare.

În urma acestor şedinţe, în care beneficiarii au fost evaluaţi din punct de vedere psiho- atitudinal şi din punct de vedere al orientării lor profesionale a fost posibilă crearea unui profil profesional, prin analiza amănunţită a valorilor profesionale, a intereselor profesionale, a elemen­te­lor de motivaţie profesionale, a abilită­ţilor şi disponibilităţilor pe care le-au avut cu privire la cariera lor şi prin analiza dificultăţilor la locul de muncă.

Şedinţele de consiliere s-au bazat pe discuţii directe şi dezbateri, res­pec­tiv preferinţe de discuţie şi analiza a opţiunilor profesionale. Participanţii au învăţat noi metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă şi de menţinere pe piaţa muncii, au învăţat să realizeze corect şi profesionist un CV şi o scrisoare de intenţie şi să-şi descopere calităţile pentru orientarea viitoare în carieră.

În urma şedinţelor de consiliere, pe baza unor criterii de selecţie clare, au fost selectate persoanele ce vor  urma cursurile de calificare în mese­riile administrator pensiune turistică, ospătar şi bucătar desfăşurate în cadrul proiectului.