Noi biruri, taxe şi impozite pe umerii săracilor


După ce, în vara anului 2010, a „altoit” bine salariile bugetarilor şi pensiile, Guvernul a dat asigurări că nu va mai aplica şi alte măsuri care să determine reducerea veniturilor în zona păturilor sociale sărace. Nici nu  a trecut bine un an că acelaşi guvern a mai găsit o sursă de alimentare a bugetului pe spinarea săracilor. La 18 august a.c., au fost publicate Normele Metodologice pentru aplicarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat. Potrivit acestor norme, toţi beneficiarii de ajutoare sociale vor achita contravaloarea asigurării locuinţelor prin reţinerea automată a sumelor din minusculele ajutoare primite. În felul acesta, a tăiat orice posibilitate autorităţilor publice locale de a scuti persoanele sărace de plata asigurărilor obligatorii, introducând practic executarea silită pentru ultimul amărât care, de bine, de rău, are un acoperiş deasupra capului.

Credeam şi speram că, odată cu această bizară măsură, Guvernul a încheiat socotelile cu populaţia săracă şi că va fi stopată haiducia prin pădurea de buzunare golite de biruri şi dări. Se pare, însă, că la nivelul autorităţilor centrale continuă competiţia absurdă de a găsi şi aplica noi metode de stoarcere a banilor de la cetăţenii acestei ţări.

Între aceste soluţii aiurite s-a strecurat şi decizia cu privire la taxarea celor care şi-au instalat centrale termice de apartament. Iniţial s-a motivat că o astfel de taxă ar fi obligatorie în virtutea unei Directive a Comisiei Europene. Din curiozitate, am pornit în căutarea Directivei respective pe care, de altfel, am şi găsit-o, numai că interpretarea ce i-a fost dată n-are nici în clin, nici în mânecă cu justificările guvernanţilor noştri. Cuprinsul Directivei Comisiei Europene se referă la cu totul altceva şi anume la faptul că „se vor lua în considerare aspectele sociale, statele membre având posibilitatea de a scuti în totalitate de impozit energia consumată pentru încălzirea gospodăriilor, indiferent de produsul energetic utilizat”.

Prinşi cu minciuna, domnii iniţiatori guvernamentali ai incriminatei taxe au încropit o scuză şi au făcut un pas înapoi.

Un lucru rămâne totuşi cert. În perspectiva anului 2012 nu vom fi ocoliţi de surprize ca Executivul să inventeze noi instrumente fiscale prin care să atragă bani la buget fără să se gândească o clipă că principalii plătitori au atins limita cea mai de jos a mijloacelor de existenţă şi că orice taxă în plus pentru ei ar deveni piatra de la gâtul înecatului.

Ion CÎLEA,

preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD