Ne mulţumim cu din ce în ce mai puţin…


• Majoritatea românilor – 85% – care au un loc de muncă vor să şi-l păstreze şi în acest an şi numai 15% au de gând să-l schimbe, potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)

„15% dintre români doresc să îşi schimbe locul de muncă, cu 6% mai puţin decât în 2010. Procentul este calculat din totalul celor care au declarat că au un loc de muncă în prezent. Deşi majoritatea dintre aceştia spun că şi-ar dori să lucreze în ţară (56%), un procent semnificativ dintre români, 44%, speră ca anul viitor să lucreze în străinătate, acest procent prezentând o creştere de 7 puncte comparativ cu anul trecut. Această tendinţă este mai pregnantă în rândul tinerilor cu vârste între 18-35 de ani care ar dori să îşi schimbe locul de muncă (51,6%)”, explică realizatorii sondajului IRES.

Potrivit studiului sociologic, 63% dintre cei chestionaţi nu au un loc de muncă, în timp ce 37% susţin că sunt ocupaţi.

„Nivelul de educaţie pare să fie un factor relevant în analiza gradului de ocupare, respectiv cu cât acesta este mai ridicat, cu atât este mai mare gradul în care intervievaţii deţin un loc de muncă. Astfel, dintre cei fără studii sau cu studii primare doar 7,8% au un loc de muncă, acelaşi lucru fiind valabil pentru 39,3% dintre persoanele cu studii medii şi pentru 59,3% dintre absolvenţii de studii superioare”, se precizează în studiul sociologic.

Potrivit cercetătorilor IRES, efectele crizei financiare, dar şi ale celei a locurilor de muncă se reflectă în speranţele pe care românii le au vizavi de slujba lor. 41% dintre cei care au un loc de muncă speră ca anul 2012 să le aducă mai mulţi bani, iar 40% şi-ar dori mai multă siguranţă.

„Femeile par a fi mai nemulţumite de slujba lor, din punct de vedere financiar, întrucât acestea declară în măsură mai mare decât bărbaţii că şi-ar dori venituri mai mari în anul care vine. Diferenţe apar şi din perspectiva mediului de rezidenţă, astfel încât orăşenii (50,8%) speră în mai mare măsură decât locuitorii din mediul rural (24%) să obţină o mai mare siguranţă a locului de muncă. Faţă de anul 2010, scade proporţia respondenţilor care şi-ar dori mai mulţi bani şi creşte cea a celor care îşi doresc mai multă siguranţă la locul de muncă cu 10 procente”, se mai arată în cercetarea sociologică.

Studiul IRES a fost realizat în 13 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.435 de subiecţi şi cu o marjă de eroare de ą 2,6%.