Ministrul Energiei, interpelat de senatorul Romulus Bulacu


Zilele trecute, senatorul vâlcean Romulus Bulacu a formulat o interpelare pentru ministrul Energiei, Anton Anton. Obiectul acesteia a fost reprezentat de procedura destul de anevoioasă în care companiile din România se pot racorda la energie electrică. Din cele arătate de parlamentarul liberal, în țara noastră, aceste proceduri se desfășoară în cel mai lent ritm din Uniunea Europeană – 174 de zile.
În rândurile următoare, vă prezentăm interpelarea la care facem referire, cu mențiunea că senatorul vâlcean așteaptă acum soluții concrete de la ministrul Energiei pentru reducerea timpului de racordare a companiilor la energie electrică:
„«Doing Business în Uniunea Europeană 2017: Bulgaria, România și Ungaria» este cea mai recentă cercetare dintr-o serie de studii ce extinde analiza comparativă la orașe secundare din unul sau mai multe state membre ale UE, astfel încât să ofere o prezentare mai completă a mediului de afaceri și a cadrului legislativ. Această ediție vizează reglementările aplicabile mediului de afaceri și aplicarea acestora în cinci etape din ciclul de viață al unei societăți comerciale mici sau mijlocii: constituirea unei societăți, obținerea autorizației de construire, racordarea la rețeaua de energie electrică, înregistrarea transferului dreptului de proprietate și soluționarea litigiilor comerciale în primă instanță.
Cel mai slab rezultat, România îl înregistrează la capitolul racordării companiilor la energia electrică- media de așteptare, 174 de zile. Racordarea la rețeaua de energie electrică durează mai puțin de 6 luni în București, Craiova, și Iași și aproape 8 luni în Timișoara. În general, pentru racordarea la rețeaua de energie electrică, un întreprinzător trebuie să aștepte cu aproximativ trei luni mai mult decât media UE (de 90 de zile), timp în care trebuie să parcurgă 9 etape.
Din cele 190 de economii analizate, România a ocupat locul 52, după Cehia și Moldova. Din punct de vedere al zonei de energie electrică, România se situează la finalul clasamentului. Astfel, în Cehia, sunt necesare 3 proceduri și 60 de zile, la Chișinău, 6 proceduri și 86 de zile. În Bulgaria, deși numărul de proceduri este mai mare, numărul zilelor de așteptare este mai mic pentru racordarea la electricitate. Mai mult, România este pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce privește calitatea serviciului de distribuție a energiei din cauza celei mai ridicate durate a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu electricitate. Menționez aici că lucrurile ar putea avea dimensiuni mult mai grave în condițiile în care liga companiilor de distribuție, formată din Electrica, ENEL, CEZ, și EON avertizează că investițiile ar putea scădea după ce ANRE a tăiat rata reglementată a rentabilității, factor ce determină profitabilitatea companiilor de profil.
Pe cale de consecință, vă rog să-mi comunicați care este punctul de vedere al ministerului dumneavoastră față de cele precizate mai sus și care dacă veți lua măsuri care să faciliteze racordarea companiilor la energia electrică, micșorând astfel timpul de așteptare”.