„MII DE ROMÂNCE DEVIN MARFĂ și sunt vândute cu ora sau cu ziua în țările europene”
A fost mesajul trist, dar foarte adevărat, pe care Claudia Banu, senator de Vâlcea, l-a transmis luni, 18 octombrie, în contextul în care, la nivel european, a fost marcată Ziua Împotriva Traficului de Persoane
Românii s-au obișnuit, în ultimele decenii, să aibă tot felul de zile (naționale, europene sau mondiale) în care să sărbătorească ceva. Ei bine, iată, că există și o zi (nu este singura), marcată la nivel european, în care nu poate fi vorba despre momente festive, ci doar despre a lua aminte și a reflecta la ce este de făcut în viitor. Ne referim aici la Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane, marcată și în România, la data de 18 octombrie. Așa cum a declarat și Claudia Banu, senator de Vâlcea, despre această dată, ea trebuie să reprezinte conștientizarea despre adevărata amploare a flagelului (traficul de persoane) care afectează viețile a mii de oameni doar în țara noastră!
„Traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă omenirea, fiind, de fapt, sclavie modernă. În zilele noastre se află mai mulți oameni în sclavie decât au fost înainte de abolirea acesteia. În Europa, anual sunt traficate și exploatate mii de persoane, în cele mai diverse forme. România este una dintre țările puternic afectate de exploatarea sexuală, mii de femei fiind obligate să se prostitueze în țările vest-europene. De-a lungul anilor, în România s-au dezvoltat numeroase rețele de crimă organizată care au drept obiect de activitate traficul de carne vie. Aceste rețele au ramificații externe, funcționează după un sistem bine pus la punct, generând venituri imense pentru traficanți, cu costuri umane imposibil de cuantificat”, a precizat Claudia Banu.
Și bărbații sunt afectați de formele moderne de sclavie, nu doar femeile!
„Mii de românce devin marfă, sunt bătute, deposedate de acte de identitate, înstrăinate de familii, ținute în teroare și vândute cu ora sau cu ziua în țările europene. Nu trebuie să uităm despre alte categorii de victime ale traficului de persoane: cei puși să cerșească, să comită fapte ilegale sau persoanele folosite într-una dintre cele mai sinistre atrocități de care rețelele de crimă organizate sunt capabile – prelevarea de organe. Consider că putem face mai mult pentru a-i ajuta, pentru a diminua acest sistem infracțional care produce atât de multe victime. Nu doar acele femei, acei copii și acei bărbați sunt afectați, ci întreaga societate devine vulnerabilă. Fac un apel la oricine consideră că este o victimă a traficului de persoane sau este pe cale de a deveni una: dacă puteți să cereți ajutor, nu ezitați! Tăcerea, în acest caz, nu lucrează pentru victimă, ci pentru traficanți. La rândul lor, autoritățile trebuie să fie mai active în destructurarea rețelelor de trafic de persoane, iar fondurile alocate pentru cei care luptă cu acest tip de infracționalitate trebuie să fie pe măsură. Împreună, putem face mai mult!”, a mai punctat reprezentanta județului nostru în Camera Superioară a Parlamentului României.