Măsuri de simplificare la aplicarea TVA pentru cereale şi plante tehnice


finante_sediuDirecţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează contribuabilii înregistraţi în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) că, în scopul combaterii în regim de urgenţă a fraudei fiscale în domeniul TVA şi al implementării taxării inverse pentru cereale şi plante tehnice, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 381/31.05.2011.

Ordonanţa reglementează livrarea de cereale şi plante tehnice, care figurează în nomenclatura combinată stabilită prin Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun.

Prezentăm mai jos în sinteză măsurile de simplificare prevăzute la art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF).

Operaţiunile pentru care se aplică taxarea inversă

Taxarea inversă se va aplica pentru:

– livrarea de deşeuri şi materii prime secundare rezultate din valorifi­carea acestora, astfel cum sunt defi­nite de Ordonanţa de urgenţă a Gu­ver­nului nr. 16/2001 privind gestio­na­rea deşeurilor industriale reciclabile, republicată, cu modificările ulterioare;

– livrarea de masă lemnoasă şi ma­teriale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, cu modificările şi completările ulte­rioare.

– livrarea de bunuri din următoa­re­le categorii de cereale şi plante teh­nice: grâu dur, alac (Triticum spelta), destinat însămânţării, grâu comun destinat însămânţării, alt alac (Triticum spelta) şi grâu comun, nedestinate în­să­­mânţării, secară, orz, porumb, boa­­be de soia, chiar sfărâmate, se­min­ţe de rapiţă sau de rapiţă săl­ba­tică, se­minţe de floarea-soarelui, chiar sfă­râ­mate şi sfeclă de zahăr;

– transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului Euro­pean şi a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunităţii şi de modificare a Direc­ti­vei 96/61/CE a Consiliului, trans­fe­rabile în conformitate cu art. 12 din Directivă, precum şi transferul altor uni­tăţi care pot fi utilizate de operatori în conformitate cu aceeaşi directivă.

Important! Taxarea inversă pen­tru cereale şi plante tehnice se aplică până la data de 31 mai 2013 inclusiv.

Procedura de aplicare a măsurilor de simplificare

Prevederile referitoare la măsurile de simplificare se aplică numai pentru livrările de bunuri/prestările de servicii în interiorul ţării.

Pe facturile emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care se aplică măsurile de simplifi­care, furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectată aferentă.

Atenţie! Condiţia obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 din CF.

Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenţia în de­con­tul de TVA atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă. Beneficiarii au drept de deducere a taxei în limi­tele şi în condiţiile stabilite la art. 145 – 147 indice 1 din CF.

În cazul livrărilor de bunuri pentru care se aplică măsurile de simplificare prevăzute la art. 160 alin. (2) din CF, inclusiv pentru avansurile încasate, fur­­nizorii emit facturi fără taxă şi îns­criu în aceste facturi o menţiune re­fe­ritoare la faptul că au aplicat taxarea inversă. Taxa se calculează de către beneficiar şi se înscrie în facturi şi în jur­nalul pentru cumpărări, fiind pre­lua­tă atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Din punct de vedere contabil, beneficiarul va efectua în cursul perioadei fiscale înregistrarea 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.

Înregistrarea taxei de către cum­pă­­rător atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă este denumită autolichidarea TVA. Co­lec­tarea TVA la nivelul taxei deduc­tibile este asimilată cu plata taxei către furnizor/prestator.

*

De reţinut! Persoanele impoza­bile cu regim mixt care sunt beneficiari ai unor achiziţii supuse taxării inverse, conform art. 160 din CF, vor deduce taxa în decontul de taxă în limitele şi în con­diţiile stabilite la art. 145, 145 in­dice 1, 146, 147 şi 147 indice 1 din CF.

Măsuri întreprinse în situaţia neaplicării taxării inverse conform art. 160 CF

În cazul neaplicării taxării inverse prevăzute de lege, organele de ins­pec­ţie fiscală vor dispune măsuri pen­tru obligarea furnizorilor/prestatorilor şi a beneficiarilor la corectarea ope­ra­ţiunilor şi aplicarea taxării inverse.

În cadrul inspecţiei fiscale la bene­fi­ciarii operaţiunilor, organele de ins­pec­ţie fiscală vor avea în vedere că be­neficiarul avea obligaţia să co­lec­teze TVA la momentul exigibilităţii ope­raţiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere.

*

Baza legală: art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pct. 82 din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.