Mai putem visa la semifinale!


• Zvezda Zvenigorod – CS Oltchim 23-26

• după o oră de chin, galacticele au obţinut victoria de care aveau nevoie pentru a rămâne în „cărţile” calificării

 

Astăzi, în Rusia, handbalistele pregătite de danezul Jakob Vestergaard au susţinut o partidă extrem de importantă. Duelul contra campioanei acestei ţări, Zvezda Zvenigorod, era unul capital pentru formaţia chimistă, orice pas greşit fiind sinonim cu o eliminare prematură din competiţie, tocmai în acest sezon, în care, aşa cum se cunoaşte, obiectivul este acela de a aduce marele trofeu la Vâlcea.

După un început mai bun, în care Oana Manea şi Katarina Bulatovic au arătat că pot să depăşească cu destulă lejeritate masiva apărare a gazdelor, rusoaicele antrenate de croatul Zdravko Zovko au prins mai mult curaj, iar la poarta apărată de Silvia Navarro a început un adevărat asediu. Marennikova, Lobach sau franţuzoaica Lacrabere şi-au demonstrat pe rând calităţile tehnice, spre dezamăgirea danezului Vestergaard, ale cărui indicaţii din timpul time-out-ului păreau să fii fost oferite în zadar jucătoarelor. Totuşi, trei goluri consecutive, reuşite de Farcău, Meiroşu şi Stanca păreau să aducă liniştea în tabăra Oltchimului, cu numai câteva minute înaintea pauzei. Dar ratările şi jocul periculos în care s-au angrenat involuntar vâlcencele au făcut ca rusoaicele să revină, din nou, la conducerea ostilităţilor. Totul s-a datorat Yanei Uskova, cea care a reuşit o dublă în ultimul minut, iar Zvezda a intrat la cabine cu avantaj de două goluri, scor 15-13.
 

Paradele Paulei şi „ghiulelele” Katarinei au făcut diferenţa
 

Nici debutul părţii secunde nu a adus vreo schimbare pozitivă în jocul chimistelor, „Steaua” Rusiei păstrându-şi strălucirea din prima repriză. Postnova şi Khavronina ne-au dat şi mai mulţi „fiori reci”, atunci când au dus Zvezda în avantaj de patru goluri (minutul 34, 17-13). Şase minute din repriza secundă le-au fost necesare handbalistelor de la Oltchim pentru a marca primul gol, ucraineanca Managarova fiind cea care a spart „gheaţa”. Manea şi Barbosa i-au urmat exemplul, iar campioana României dădea semne de revenire. Dar aceeaşi Postnova a mărit ecartul în favoarea echipei sale (19-17), transformând o lovitură de la 7 metri, în minutul 42, iar tentativa chimistelor de a obţine atât de utila victorie se anunţa tot mai dificilă.

Trei goluri semnate de vicecampioana olimpică şi campioana europeană, Katarina Bulatovic, în numai patru minute, dar şi câteva intervenţii de senzaţie ale Paulei Ungureanu între buturi au oferit o nouă viziune în jocul handbalistelor de la Oltchim. Debusolate de ceea ce credeau că nu se mai poate întâmpla, greoaiele rusoaice au început să se pripească în atac şi să gafeze în apărare. Paula a continuat „recitalul” în poartă, iar Stanca, Meiroşu şi Managarova au dus Oltchimul la patru goluri avantaj, în minutul 54, scor 20-24. Aceeaşi Uskova a mai avut o tresărire de orgoliu pe final, atunci când a marcat de două ori şi a mai oferit un licăr de speranţă puţinilor suporteri ruşi care au venit să îşi urmărească favoritele în Sala Sporturilor din Zvenigorod. Efortul acesteia a fost însă zadarnic, Aurelia Brădeanu securizând victoria Oltchimului, cu două „torpile” care au năucit-o pe portăriţa Kalinina, campioana României impunându-se la final cu 26-23 în faţa „Stelei” ruseşti.

Galacticele de la Oltchim au demonstrat astăzi că, doar atunci când cred cu tărie în forţele lor, pot forma o echipă în adevăratul sens al cuvântului, ce are puterea să revină într-un meci în care a fost condusă. Ele au o câştigat în Rusia două puncte extrem de preţioase, ce le permit să spere în continuare la calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, totul depinzând de acum încolo doar de evoluţiile lor, fără să aibă nevoie de „jocul rezultatelor” din meciurile adversarelor. Chiar dacă statistica le era potrivnică, chimistele ieşind aproape de fiecare dată învinse din partidele pe care le-au susţinut în compania formaţiilor ruseşti în deplasare, elevele lui Jakob Vestergaard s-au mobilizat pe final şi au obţinut o victorie care le permite să viseze la semifinalele Ligii Campionilor şi, de ce nu, chiar mai departe.

Cele mai bune marcatoare ale partidei au fost: Bulatovic 7 goluri, Meiroşu 4, Managarova 3, Manea 3, Stanca 3 (pentru Oltchim), respectiv Marennikova 6, Postnova 6, Uskova 4, Vyakhireva 3 (pentru Zvezda).
 

Berbecaru: „Fetele au arătat că au caracter”
 

La finalul partidei dintre Zvezda şi Oltchim, preşedintele Petre Berbecaru a declarat, pentru Mediafax, următoarele: „Meciul de astăzi s-a jucat sub cea mai mare presiune din acest sezon. A fost un meci în deplasare, am câştigat şi am reuşit să facem şi o premieră, prima victorie în Rusia. Am mai avut un egal, dar aceasta e şi mai preţioasă, e în faza superioară de Liga Campionilor. Fetele au arătat astăzi nu doar ce valoare reală au, ci şi caracter. Rezultatul arată că Oltchim a început să joace la valoarea sa, iar de acum încolo, dacă nu apar probleme de sănătate, cred că echipa se va duce spre obiectiv. Cu certitudine a contat şi faptul că am reuşit să rezolvăm o parte din problemele financiare, au jucat şi ele mai liniştite şi au văzut că ne pasă cu adevărat. Nu am avut timp să discutăm şi să mediem problemele cu cele patru jucătoare care au depus memorii, dar o vom face la revenirea echipei. Sunt şi ele conştiente că suntem aproape de performanţă, iar noi vom face eforturi să le asigurăm tot ce trebuie pentru a ne îndeplini obiectivul”.


Krim – Rail, derby-ul grupei se joacă mâine
 

În acest moment, clasamentul Grupei a II-a a Ligii Campionilor se prezintă astfel:

1.Rail Cargo        3        3        0        0        88-82          6p

2.CS Oltchim      4        2        0        2        101-99        4p

3.Krim Ljubljana  3        2        0        1        83-78          4p

4.Zvezda            4        0        0        4       106-119       0p

*primele două poziţii asigură calificarea în semifinale

Tot în cadrul etapei a IV-a a Grupei a II-a principală, se va mai disputa partida dintre campioanele Sloveniei şi Ungariei. Meciul dintre Krim Ljubljana şi Rail Cargo se va juca mâine, în capitala Sloveniei.

În ultimele două etape, CS Oltchim va evolua mai întâi în deplasare, pe 9 martie, în compania maghiarelor de la Rail Cargo, iar apoi, pe propriul teren, în data de 17 martie, în faţa slovenelor de la Krim Ljubljana.
 

Jucătoarele şi-au primit banii pe luna decembrie
 

O veste bună a venit în această săptămână din tabăra galacticelor de la Oltchim. Conducerea clubului a reuşit să găsească banii necesari pentru a achita handbalistelor restanţele salariale aferente lunii decembrie. Astfel, jucătoarele mai au de primit doar salariile pentru lunile ianuarie şi februarie, iar succesul obţinut în această după-amiază în Rusia poate îndupleca mai uşor sponsorii. Totuşi, situaţia rămâne critică în ceea ce priveşte contractele dintre club şi cele patru jucătoare care au depus memorii la FRH pentru a deveni libere de contract. Barbosa, Navarro, Stanca şi Pineau ar urma să devină libere dacă, în următoarele zece zile, oficialii de la Oltchim nu găsesc o soluţie pentru a le achita toate restanţele salariale.