„M-am săturat să-mi plângă Hossu de milă o dată pe trimestru!”


• declară liderul de sindicat de la Apavil despre conferințele de presă organizate de președintele CNS Cartel ALFA în județul nostru • Minodor Căpățânescu își continuă războiul cu foștii colegi din Cartel și spune că e nevoie de o cu totul altă uniune sindicală la nivel de județ pentru recredibilizarea sindicalismului

De la prăbușirea (ne)controlată a combinatului chimic, președintele CNS Cartel ALFA și-a făcut un obicei în a ponta, la fiecare trei-patru luni, câte o vizită la Râmnic. În cadrul unor conferințe de presă, Bogdan Hossu deplânge amar destinul tragic al petro-chimiei județene și își arată solidaritatea cu bieții angajați ai OLTCHIM-ului. Acest gen de scenete melodramatice nu sunt și pe placul unui dintre sindicaliștii cei mai vocali din ultimi ani. Din fruntea celui mai mare sindicat la nivel de Vâlcea, aproximativ 650 de membri, după chiar spusele și statisticile sale, Minodor Căpățânescu nu uită că a fost marginalizat până la excludere din sânul ALFA: „Eu tot nu înțeleg ce mai caută domnul Hossu pe aici? Mai ales, acum, când situația e clară, sau aproape clară… Unde a fost în toți anii când nu numai OLTCHIM-ul striga după ajutor, ci mai toate sindicatele din acest județ? Probleme am avut toți cei care ne numim sindicaliști, și la Hervil au fost, și la Sodă, chiar și la noi la VitalApa… Unde a fost dumnealui pentru noi, plătitorii de cotizații până acum? Cu ce mă încălzește pe mine că vine să bocească la căpătâiul combinatului din joi în Paști ca să dea bine la oameni?! Măcar dacă ar veni cu o lumânare… Asta e luptă sindicală în 2014. La acest nivel s-a prăbușit mișcarea? Se pare că da!”

Căpățânescu afirmă că structura actuală ALFA este împânzită de interese personale și pioni care să acopere urmele mai marilor și manevrele acestora: „Nu mai există strop de credibilitate a sindicatelor printre oamenii de rând pentru că, de la centru, s-a mers non stop pe anumite tipuri de lideri, care mai slugarnici, care mai incompetenți, care mai lipsiți de vreun zvâc, adică tocmai chintesența sindicală. E greu să mai faci sindicalism adevărat când lumea te huiduie și te înjură cum am văzut că a pățit Vâncea la Prefectură! Eu am spus-o și o repet pentru că e adevărat: la nivel de Vâlcea, avem cea mai slabă reprezentare sindicală din țara asta, sau poate printre ultimele. În fapt, ajunge să te uiți la ce coate își dau oamenii când ia cuvântul Vâncea și vei înțelege unde s-a ajuns cu mișcarea sindicală în Vâlcea!”

Liderul VitalApa dezvăluie că planul său cel mai mare este încropirea unui sindicat județean care să înglobeze tot ceea ce a mai rămas în mișcarea actuală. Căpățâ­nescu spune că, din păcate, tatonările sale au rămas fără prea mare impact: „Am încercat să-i fac să înțeleagă ce ne așteaptă, nu m-am dus să mă rog de ei pentru nu știu ce scaun sau funcție. Ei trebuie să înțeleagă că nimeni de la București sau de prin alte părți nu va sări în aju­tor atunci când vor avea nevoie. Tot de-aici, trebuie să vină reacția. Eu cred într-o uniune sindicală județeană în care deciziile să fie luate în comun printr-o unanimitate și solidaritate veritabile. Dezastrul de acum din sindicalism a pornit de când deciziile au fost lăsate pe mâna unor nimeni care au făcut tot felul de tâmpenii și nu au plătit la timp. Întrebați-i pe mineri, de exemplu, de toate protocoalele semnate de-a lungul timpului și veți vedea dacă au avut sau nu vreun beneficiu. Eu vă spun că au fost înșelați și prostiți la greu de liderii lor!”      

  

A părăsit conducerea PDL-ului municipal

 

La finele anului trecut, într-o manevră total neașteptată, Minodor Căpățânescu și Mihai Diculoiu au intrat în rândul Armatei Portocalii. Ambii lideri de sindicat au fost primiți direct printre fruntași fiind premiați cu câte o funcție de vicepreședinte. După un pic mai mult de jumătate de an, Căpățânescu s-a lămurit definitiv și a decis să se retragă din fruntea organizației municipale. Contrar primei impresii, acesta spune că n-a făcut-o pentru tandemul rebel Rădulescu-Constantinescu: „Eu am intrat în partid din două motive. Unul, pentru că, după atât comunism și comuniști, ar fi fost chiar culmea să fiu de stânga. Doi, pentru că Romulus Bulacu s-a ținut de capul meu până am cedat. Deci, n-am absolut nici o treabă cu Romeo sau Cosmin. Nu pentru ei am intrat în PDL și nu pentru ei am făcut acest pas înapoi. A fost o decizie personală și chiar normală față de ceea ce am crezut eu că găsesc și ceea ce am descoperit de fapt p-acolo. Nu vreau să intru în detalii doar că am văzut că nu pot duce nicăieri planul meu și am zis să las locul altuia. Nu am părăsit barca, ci numai locul la timonă, dacă oi fi avut vreodată un loc pe-acolo…”.