Lista otrăvurilor din mâncarea noastră


Giosan-Lidia03• Comisia Europeană a adoptat două acte legislative care să permită utilizarea aditivilor (substanţe ce se adaugă la alimente pentru conservare, stabilizare, colorare sau îndulcire) într-un mod mai sigur şi mai transparent • cele două regulamente instituie două liste care fac referire atât la aditivii din produsele alimentare, cât şi la cei din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome sau substanţe nutritive

Enterprise Europe Network consideră că adoptarea celor două liste reprezintă un pas important în punerea în aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat în decembrie 2008. Conform sursei citate, regulamentul privind aditivii din produsele alimentare este disponibil într-o bază de date online şi permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar. De asemenea, această listă urmează să intre în vigoare din iunie 2013, pentru a permite industriei alimentare să se adapteze la noile norme.

Totodată, cea de-a doua listă, referitoare la aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive, se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

„Potrivit Comisiei Europene, «utilizările autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în funcţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră ca aceasta este o îmbunătăţire impor­tantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite». Comisia Europeană precizează că noua listă stabileşte că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte putini aditivi sau chiar sunt interzişi. Astfel de alimente sunt iaurturile nearomatizate, untul, compotul, pastele făinoase, pâinea simplă, mierea, apa şi sucul de fructe. În ceea ce priveşte produsele alimentare cu grad înalt de prelucrare, precum dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate, se autorizează un număr mare de aditivi. În plus, lista de adi­tivi care pot fi adăugaţi la alţi aditivi, enzime, arome şi subs­tanţe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente să rămână limitată”, precizează comunicatul găzduit de pagina de Internet a CCI Vâlcea.

Pe lângă instituirea celor două liste, noua legislaţie prevede, de asemenea: condiţii bine determinate în care se pot adăuga aditivi la alimente; o împărţire a alimentelor în categorii cu aditivii enumeraţi într-o manieră clară, în funcţie de categoriile de alimente la care pot fi adăugaţi; un program pentru deplina reevaluare a siguranţei tuturor aditivilor autorizaţi; orientări şi instrucţiuni clare pentru solicitanţii de noi utilizări de aditivi alimentari.

„În luna martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizaţi. Totodată, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimen­tară (EFSA) trebuie să reevalueze toţi aditivii până în 2020. De asemenea, în martie 2011, Comisia a adoptat o măsură prin care se precizează datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizări pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor şi informaţii care să demonstreze că utilizarea aditivului este justificată din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator şi nu va induce în eroare. Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitanţi, Comisia a elaborat un ghid practic care să permită solicitanţilor să prezinte dosare complete ce pot fi gestionate eficient. CE este convinsă că astfel se poate stimula inovarea responsabilă în industria alimentară. Un exemplu de astfel de produs inovator este îndulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, obţinute din planta Stevia ribaudiana. Comisia a adoptat în 14 noiembrie 2011 şi un regulament prin care se autorizează utilizarea aces­tuia în mai multe categorii de produse alimentare.  EFSA a fost solicitată să evalueze siguranţa substanţei. Agenţia a concluzionat că îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociaţi cu orice toxicitate reproductivă/de dezvoltare şi a stabilit o doză zilnică acceptabilă de 4 mg/kg greutate corporala/zi”, explică Lidia Giosan.