La mulţi ani, tuturor geniştilor!


• Seria evenimentelor de sărbătorire a celor 135 de ani de existenţă a armei geniu a debutat printr-un simpozion cu triplă semnificaţie
• Manifestarea a fost programată vineri pentru a marca: 4 aprilie 1949 – 4 aprilie 2016, 67 de ani de existenţă a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, România – NATO, 12 ani – 7 aprilie 1881 – 7 aprilie 2016, 135 de ani de învăţământ militar de geniu

Vineri, începând cu ora 8.30, sala de festivităţi a Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea a găzduit simpozionul cu tema „7 aprilie 1881 – 7 aprilie 2016, 135 de ani de învăţământ militar de geniu”. Simpozionul reprezintă startul activităţilor prilejuite de sărbăto­rirea celor 135 de ani de existenţă neîntreruptă a învăţământului militar de geniu.
Simpozionul a fost deschis de către comandantul Centrului, colonelul Dan Marin cu o introducere despre însemnă­tatea evenimentului şi prezentarea invita­ţilor. Programul simpozionului a fost structurat în două părţi astfel:
Partea I: 4 aprilie 1949 – 4 aprilie 2016, 67 de ani de existenţă a Organizaţiei Tra­tatului Atlanticului de Nord (transmi­terea mesajului şefului Statului Major General cu prilejul aniversării a 67 de ani de existenţă a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de către proaspătul maior Adrian Enache; prezentarea subiectului „România – NATO, 12 ani”, autor maior Florentin Duman. La 29 martie 2004, şapte ţări din centrul şi estul Europei, printre care şi România, au devenit oficial membre NATO. În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.)
Partea a II-a: Învăţământul militar de geniu la ceas aniversar („Învăţământul mili­tar românesc de geniu de la începuturi şi până în prezent”, autor Lt.col.ing. Arinton Cristian, unul dintre cei mai titraţi instructori din Centru, cu o vastă experienţă în învăţământul militar de profil; „Învăţământul militar de geniu, perspective de formare şi dezvoltare profesională a personalului militar de armă”, autor Lt.col. Iulian Mesea, instructor superior la catedra cursuri nivel.)
Pe parcursul desfăşurării evenimen­tului, după fiecare expunere, comandantul Centrului, colonelul Dan Marin a intervenit subliniind cu mândrie importanţa instituţiei de învăţământ a armei geniu, eforturile făcute de întregul personal pentru consoli­darea şi promovarea actului educaţional, dar şi calitatea materialelor prezentate. La finalul simpozionului, comandantul a oferit diplome aniversare tuturor invitaţilor, în semn de recunoaştere şi apreciere a contribuţiei acestora la consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” şi instituţiile culturale vâlcene, precum şi pentru pro­movarea, protejarea şi conservarea patri­mo­niului cultural vâlcean şi nu în ultimul rând pentru consolidarea sentimentului patriotic şi cinstirea memoriei eroilor şi martirilor neamului. De asemenea, invitaţii au oferit cărţi şi diplome aniversare în semn de preţuire şi respect pentru contri­buţia instituţiei de învăţământ a armei geniu din Armata României la dezvoltarea oraşului, care, odată cu începerea anului universitar 1991-1992, s-a transformat în „Institutul Militar de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate „Panait Donici”. „A fost prima instituţie de învăţământ universitar din toată istoria municipiului Râmnicu Vâlcea”, a subliniat cu mândrie istoricul Eugen Petrescu, preşedintele filialei „Matei Basarab” Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Imediat după încheierea simpozionului au avut loc avansări în gradul următor a unor subofiţeri şi ofiţeri din cadrul Cen­trului, prilej cu care comandantul i-a felicitat pentru meritele deosebite şi le-a urat succes în plan profesional şi personal.
Ieri, începând cu ora 09.00, cu prilejul aniversării Zilei NATO în România, pe pla­toul central al Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, a avut loc o ceremonie militară de înălţare a Drapelului Naţional al României şi al drapelului NATO. Ceremonia a fost dedicată aderării Româ­niei la Alianţa Nord-Atlantică şi a fost condusă de colonelul Dan MARIN, comandantul unităţii.
Pentru a cinsti cum se cuvine împlinirea a 135 de ani de învăţământ militar de geniu, în Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, joi, începând cu ora 11.00, va avea loc o ceremonie militară, prilej cu care se vor face mai bine cunoscute istoria şi tradiţiile instituţiei de învăţământ a armei geniu, dar şi preocupările actuale cu privire la dezvoltarea procesului educaţional militar de profil.
La eveniment, sunt invitaţi să participe, alături de personalul unităţii, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, organizaţiilor culturale şi sociale din Judeţ şi Municipiul Râmnicu Vâlcea, veterani de război şi cadre militare în rezervă şi în retragere. Printre cei prezenţi la eveniment se află militari care au participat la misiuni în afara teritoriului naţional la operaţiuni în sprijinul păcii sub egida ONU, OSCE şi NATO. Informaţiile ne-au fost oferite de către maiorul Florentin Duman, ofiţer de informare şi relaţii publice al Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” din Rm. Vâlcea.