La Macerata, vechi centru universitar, cartea e prețuită, ca aerul
Am ajuns în Italia, la Recanati – punctul final al echipajului nostru cultural – după 17 ore de călătorie, cu scurte popasuri în Ungaria şi Austria. Miercuri – 10 aprilie – odihna binevenită la Centro Educazione Ambientale, prin grija doamnei J.R. Cesca, președinta Asociației Romanian Land, cea care ne-a făcut invitația de participare la o suită de lansări de cărţi în orașe din provincia italiană Macerata. Ne-am stabilit “cartieul general” la Recanati – Cità de la Poesia – cetatea în care s-a născut unul dintre cei mai mari poeți italieni (şi ai lumii) – Giacomo Leopardi.
“Oraș european”, declarat de UNESCO, Recanati – cetate cu o istorie milenară, care datează de pe vremea Greciei antice – respiră astăzi prin monumentala operă a lui Leopardi, care i-a lăsat-o moștenire, pentru care orașul, cocheta urbe așezată pe coline de o atracție deosebită, îl admiră şi îl cinstește cu o iubire fără margini, pentru că i-a dat strălucire şi glorie eternă.
La invitaţia Primăriei oraşului Recanati şi a Asociației Socio-Culturale Romanian Land, îi însoțesc pe Ioan Barbu, scriitor şi pe Emil Catrinoiu, editor, într-un schimb cultural statornicit de mai mulți ani între Municipiul Rm. Vâlcea şi Comuna Prundeni cu orașul italian Recanati – prin grija scriitorului Ioan Barbu, numit aici cu respect “ambasador al culturii” şi a primarului Ion Horăscu, admirat pentru atracția sa pentru cultură și pentru sprijinul acesteia. Au venit, de această dată, sa lanseze cărţi tipărite în România în limba italiană: Editura Fortuna, condusă de Emil Catrinoiu, se prezintă în fața cititorilor italieni cu o superbă minicaseta (in 5 volume) – OPERE SCELTE, de Giacomo Leopardi, iar scriitorul Ioan Barbu cu trei cărţi: “Italia – terra de casa mia” şi “Nel favoloso mondo leopardiano” (aceasta a apărut la editura siciliană IL CONVIVIO), precum şi “Lauri pentru aleşii mei” (pentru cititorii români din regiunea Marche).
…11 aprilie. În cursul dimineţii vizitam localitatea Loreto, oraş papal (aici, din doi în doi ani, Sanctitatea Sa Papa de la Roma se întâlnește cu peste un milion de tineri catolici veniți din întreaga lume). Citez dintr-o recentă carte a lui Ioan Barbu (“Fântâna Albă”), apărută la editura ieşeană Pro Moldova: “Mica urbe, a devenit celebră în lume prin Sanctuarul Întrupării, Santa Casa, care conservă Casa nazariană a Madonei. (…) Casa de zid a Fecioarei Maria a fost transportată cu ajutorul îngerilor – spune tradiția – mai întâi în Iliria, ca apoi, la 10 decembrie 1294, să ajungă pe pământ loretan. Pietrele și cărămizile Sfintei Case au fost transportate la Loreto pe apă, din inițiativa nobilei familii Angeli, care domnea în Epir…” (Casa din Loreto).
Prima întâlnire cu cititorii italieni
…11 aprilie, la Macerata, oraș multiuniversitar, capitala provinciei cu nume similar. O după-amiază blândă de primăvară italiană, cu un soare jucăuș, când şi când ascunzându-se după o perdea de nori. Dintr-o parcare subterană, unde asiguram mașina pentru aproximativ trei ore, printr-un labirint de străzi ajungem în Piața Libertăţii (Piazza della Liberta), mare, aerisită, înconjurată de clădiri impunătoare: Primăria orașului, Poliția, Basilica San Paolo (părăsită) etc. Din piață se desprinde una dintre cele mai importante artere ale orașului: Corso de la Repubblica Italiana. La nr. 9 – Bottega del Libro, unde trebuie să ajungem noi: o librărie mare, modernă, încărcată de cărţi. În preajma ei, alte două librării, la fel de dotate, semn că aici cartea este prețuită, ca aerul. La intrarea în Bottego del Libro, un afiș bine alcătuit, vizibil, anunța întâlnirea cititorilor de la ora 17.30, cu scriitorul Ioan Barbu şi editorul Emil Catrinoiu, ambii din Rm. Vâlcea – România.
Organizatorii manifestării: librăria care ne găzduiește si Asociația Socio-Culturală Romanian Land, condusă de doamna J.R. Cesca, o strălucită animatoare culturală, cu suflet mare şi cu o dragoste nemărginită față de România. Gazda, prin directoarea librăriei, este deosebit de primitoare, plină de afecțiune şi bunăvoință.
În sala de întâlnire a cititorilor cu scriitorii si editorii de cărţi ne întâmpină Donatella Donati, o distinsă profesoară, specialistă în italiană, latină şi greacă, jurnalistă, scriitoare, critic literar, între cei mai de seamă fondatori şi conducători ai uriașei Biblioteci Leopardiene şi a Centrului Național de Studii Leopardiene. Domnia sa, o veche prietenă şi colaboratoare a scriitorului Ioan Barbu, va modera reuniunea literară de la Bottega del Libro. Unul după altul, cititorii dornici să întâlnească un scriitor si un editor din România au umplut sala, aproape 40 de iubitori ai cărții, numai italieni, mulți tineri, între care si o româncă din Basarabia. Emil Catrinoiu prezintă minicaseta – Opere Scelte de Giacomo Leopardi, în limba italiană, apărută la Editura Fortuna, sub coordonarea profesoarei Donatella Donati. Scriitorul Ioan Barbu s-a prezentat în faţa cititorilor italieni cu două cărţi, tot în limba lui Dante: “Terra di casa mia” şi “Nel favoloso mondo leopardiano”. Donatella Donati a vorbit în termeni elogioși despre scriitorul Ioan Barbu, pe care îl cunoaște de peste 10 ani, apreciindu-i şi alte cărţi ale sale, bine primite în Peninsulă: “Sub cerul Italiei”, “România – drumul spre Bruxelles”, precum şi demersurile sale pentru o trainică legătură între cultura romana si cea italiana, scriitorul fiind binecunoscut si apreciat la Centrul Mondial de Poezie si Cultura “Giacomo Leopardi” din orașul Recanati, unde, cu câțiva ani în urmă, a cunoscut-o pe contesa Anna Leopardi, descendentă a familiei marelui poet Giacomo Leopardi. A apreciat – în aceeași măsură – Editura Fortuna, pe conducătorul ei, Emil Catrinoiu, pentru minicasetele pe care le prezintă în lume, apreciate foarte mult şi în Italia. Vorbe frumoase despre cei doi soli ai culturii românești – Ioan Barbu şi Emil Catrinoiu – a adresat şi președinta Asociației Romanian Land, doamna Jenica Cesca, o participantă de seamă la acțiuni culturale organizate în România, de-a lungul anilor, la Alba Iulia, Blaj, București, Mangalia etc. Emanuella Balelli, din elita artiștilor de imagine ai Italiei, autoare – alături de Donatella Donati şi Carlo Pongeti – a albumului “E figurato e îl mondo in breve carta” (un vers din G. Leopadi) – s-a adresat cu vorbe de mare prețuire față de cei doi soli ai culturii române, dăruindu-le câte un album cu imagini unicat din regiune, în semn de respect pentru opera lor culturală.
După o plimbare prin Macerata, cu care ocazie am vizitat Catedrala orașului (Domo), vestită prin vechimea ei, dar şi prin faptul că adăpostește osemintele lui San Giuliano, Sfântul ocrotitor al orașului – la invitația doamnei Donatella Donati am avut onoarea de a cina acasă la domnia sa, într-un superb apartament înțesat de cărţi rare, de o mare valoare bibliofilă.
A fost o zi care ne-a adus mari satisfacții, respect din partea partenerilor italieni, care ne-a umplut inimile cu calde bucurii.