Jocul de-a moţiunea


Abia au trecut câteva zile de când oficiali ai UE ne recomandau  să  nu speculăm politic Acordul de partene­riat şi Strategia pentru absorbţia fon­durilor europene 2014-2020 şi iată că senatorii opoziţiei s-au şi repezit, cu o moţiune chiar pe tema incri­mi­nată.

Totuşi, reprezentanţii Guverului ar trebui să le mulţumească semna­ta­rilor moţiunii pentru că i-au forţat să pună faţă în faţă incompetenţa crasă a foştilor guvernanţi, cu ridicolul pro­cent de 7% fonduri europene acce­sate în 5 ani, cu programele blocate din cauza guvernelor Băsescu-Boc-Ungureanu, prin comparaţiie cu saltul excepţional de 35%, cu deblocarea şi intrarea în faza operaţională a tuturor programelor – tot atâtea realizări într-un an şi jumătate ale Guvernul actual, susţinut de PSD. De altfel, oficiali ai UE au apreciat aceste succese spu­nând că România şi-a învăţat lecţia gestionării acestor fonduri. Într-o recentă intervenţie, purtătorul  de cuvânt al comisarului pentru dezvol­tare regională, Johannes Hahn ne spu­nea că: „în România nu există în acest moment nicio întrerupere, nu avem întreruperi sau suspendări de programe sau plăți. Acesta este un lucru bun, nimic nu poate opri banii să curgă și, chiar dacă au fost între­ruperi în trecut, aceasta nu înseamnă că România a pierdut acei bani. În concluzie, nu există întreruperi şi nici suspendări ale programelor în această perioadă şi aceasta arată că sistemul funcţionează bine”1. 

Chiar de la prima pagină a textului moţiunii ne dăm seama că semnatarii săi se bazează pe premise false, pe minciuni populiste. Ne scriu că în motivarea moţiunii au avut în vedere: 

1. Intârzierea nepermisă a semnării Acordului de parteneriat pentru 2014-2020. Nu este vorba de nici o întârziere. Niciunul din cele 28 de state nu a semnat până în prezent un asfel de acord. Aceeaşi doamnă Shirin Wheeler, citată mai sus, aprecia recent că nu există nici un risc şi că „Acordul de parteneriat România-CE ar putea fi adoptat până în septembrie”. Atunci unde este întârzierea nepermisă. Nepermisă de cine? De domnii Haşoti, Oprea şi Antonescu?! Să fim serioşi, ce ştiu aceşti domni despre absorbţia fondurilor europene?  

2. Mai vorbesc semnatarii mo­ţiu­nii despre Amatorismul în re­dac­tarea draft-urilor de Acord, res­pinse succesiv de Comisia Euro­peană. Din nou fals. Între repre­zen­tanţii Guvernului şi cei ai Comisiei a avut loc un intens schimb de idei, de observaţii, pentru ca în final să se ajungă la un document bine fundamentat, aplicabil şi cu efecete benefice pentru dezvol­tarea României. Sub acest aspect, personalităţi care cunosc bine procedurile ne spun că România sub guvernarea actuală se află pe un drum bun în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi apreciază, citez, faptul că anul 2014 va fi unul de vârf în atragerea fondurilor europene. 

3. În fine, cel de-al treilea con­siderent pentru motivarea moţiunii ar fi chipurile lipsa de coordonare şi incapacitatea ministru­lui responsabil de a prezenta o strategie coerentă a României pentru fondurile europene. Găsim în această formulare dema­gogică tupeul unor veleitari care nu au ştiut şi nu au putut decât să aducă 7% fonduri europene în 5 ani şi să atragă blocarea sau suspendarea tuturor programelor operaţionale. Cât priveşte neprice­perea şi demisia ministrului de resort, vă întreb cui aţi da dumneavoastră această respon­sabilitate dintre cei care aţi semnat moţiunea? Vă anunţ că avem cel mai bun ministru pentru fondurile euro­pene şi nu cred că ci­neva în acest moment ar putea egala expertiza, capacitatea şi perfor­manţele ministrului Teodorovici!  

Noi nu ne jucăm de-a demisia. Aceasta este specialitatea altora, pe care-i puteţi căuta printre iniţiatorii acestei iresponsabile şi utopice propuneri de demisie.    

Senator PSD,

Laurenţiu Florian Coca

 

1. Ziarul Bursa, 20 .06/2014, după Agerpres