Istorie şi tradiţie la Vaideeni


Atunci când vorbim despre tradiţii şi păstrarea lor în formă originală, “ungurenii” din Vaideeni sunt cei mai consecvenţi. Membri comunităţii se adună, în fiecare an, în ultima duminică din iunie, din toate colţurile ţării, pentru a sărbători Sânzienele, în cadrul Festivalului folcloric păstoresc „Învârtita Dorului”. Sărbătoarea, ajunsă la cea de-a 46-a ediţie, s-a mutat în anul 1968, de la munte, în centrul comunei, şi este una dintre cele mai semnificative tradiţii ale locului, celebrată cu parade ale portului popular, simpozioane şi lansări de carte şi spectacole ale ansamblurilor folclorice ale comunităţilor păstoreşti din Mărginime.

Nedeia păstorească de la Vaideeni, care se desfăşoară în acest weekend, este un prilej de sărbătoare dar şi de aducere aminte a istoriei locului. Vechea aşezare a luat naştere în urma venirii din Ardeal a mai multor familii de oieri, în principal din Mărginimea Sibiului, din cauza oprimării religioase. În acest an sărbătorim o cifră aniversară, pentru că se împlinesc 510 ani de la prima atestare documentară a localităţii, aşa cum a apărut ea în hrisovul lui Radu cel Mare, din 15 iulie 1504. Cu un an înainte, voievodul muntean îşi legase numele de întemeierea celei de-a doua Episcopii a Ţării Româneşti, la Râmnic, înlocuind-o pe cea de la Severin, prin aducerea lui Nifon, patriarhul Constantinopolului, să păstorească ţara, din cetatea de scaun de la Târgovişte.

Vaideenii reprezintă o zonă de interferenţă etnoculturală între zona etnografică a Olteniei de sub Munte şi zona etnografică Mărginimea Sibiului, care a influenţat puternic graiul, portul şi tradiţia pastorală. 

Strănepoţi ai celor care au trecut munţii, mai ales la sfârşitul secolului XVIII, din Ardeal spre Valahia şi Moldova, “ungurenii” au scris – de-a lungul a peste şapte secole -, istoria greu încercată a unor oameni de la munte născuţi pentru a trăi liberi. Le-a rămas numele de “ungureni” pentru că veneau dintr-o Transilvanie stăpânită de unguri si apoi de austrieci. Ciobanii care au venit primii în Oltenia de nord s-au aşezat într-o localitate ce avea sa se cheme Vai de Ei, atestată documentar în secolul al XII-lea. Poate fi luată în considerare ipoteza că pribegii au adus cu ei şi numele locului de unde plecaseră. Majoritatea locuitorilor din Vaideeni sunt la origine crescători de animale. În căutarera de noi locuri pentru păşunatul oilor, fii de ciobani au “bătut” întrega ţară. Asa se face că, mulţi dintre fiii satului, ajunşi oameni mari, au fost în copilărie ciobani. Urmaşii păstorilor ardeleni au ajuns să aibă cele mai diverse professii, de la avocaţi, preoţi, medici, farmacişti, profesori, scriitori, până la oameni cu înalte funcţii în stat.

Nedeia păstorească anuală de la Vaideeni, la care participă, de fiecare dată, zeci de mii de vizitatori, din ţară si din străinătate, pe lângă scopul principal, acela de a păstra şi a duce mai departe portul, dansul şi meşteşugurile tradiţionale, oferă şi o mai bună cunoaştere a zonei şi a valenţelor ei turistice. Manifestările tradiţionale etnoculturale locale „Învârtita Dorului” şi „Întâlnirea fiilor satului”, constituie un prilej de a atrage cât mai mulţi turişti în zonă, de a face cunoscute tradiţiile şi arta populară locală şi un prilej de sărbătoare. De aceea, cercetătorii şi oamenii de cultură se vor întâlni sâmbătă după-amiaza, la Căminul Cultural din comună, pentru a comunica gânduri şi idei ce ţin de istoria şi valorile culturale ale comunităţii, de a lansa volume de carte şi imprimări audio, mostre ale acestui bogat patrimoniu folcloric păstoresc şi de a participa la spectacolul care va avea loc pe platoul din faţa aşezământului cultural. 

Participarea noastră, anuală, la această sărbătoare nu reprezintă un act de simplă formalitate oficială ci este un moment reconfortant cu o anumită încărcătură emoţională pornită din profundul respect pentru oamenii locului care au conservat şi transmis mai departe valorile patrimoniului cultural imaterial. 

Trebuie să remarc, şi de această dată, buna organizare şi rigoarea impusă acestui important eveniment de către domnul primar Daniel Achim Băluţă, doamna viceprimar Doina Deaconescu şi profesorul Vartolomei (Vicu) Todeci. Tuturor le doresc ca ediţia din acest an să se bucure de vreme bună, participare bogată şi o bună mediatizare la nivel naţional!