„Intervenim la halda de steril din solidaritate cu cetățenii”


• declară Ștefan Prală, administrator special CET Govora

Avem informații conform cărora întreaga lucrare de stabilizare a haldei de steril din comuna Alunu ar costa 450.000 lei și ar fi nevoie de 10.000 tone de piatră de calcar pentru realizarea acesteia. Administratorul special al CET Govora, Ștefan Prală, nu ne-a putut spune exact care este cifra lucrării, declarând, însă, că, din punctul său de vedere, bazat și pe anchetele specialiștilor în domeniu, este vorba despre o calamitate naturală.

Prală: „S-au respectat planurile tehnice. Vorbim de o calamitate naturală”

„Proiectanții au venit cu soluția realizării unui pinten din calcar care va opri alunecarea, să nu intre-n drumul județean, ulterior intervenindu-se pentru fluidizarea/dre­narea apelor. E o lucrare de anvergură și reprezintă soluția dată de proiectanți. La solicitarea Prefecturii și a Consiliului Județean, am răspuns prompt, venind în sprijinul cetățenilor, deși nu era obligația noastră. Suntem solidari cu cetățenii. Oricum, din cele 60,48 ha de haldă afectată, 29,11 ha de teren aparțin exproprierilor Complexului Oltenia. Această haldă a fost constituită de Complexul Oltenia, nu de CET. 13,53 ha aparțin primăriei, 11,72 ha sunt proprietăți private și 6,13 ha sunt proprietăți ale CET Govora, terenuri achiziționate în perioada 2015-2017. Nu-i putem pune în cârcă CET Govorei halda de steril. Este nevoie de o comisie de specialitate care să stabilească dacă Divizia Minieră CET Govora, în perioada 2015-2017, a exploatat conform planurilor tehnice. Dacă specialiștii spun că s-a respectat, ceea ce declar și eu, atunci e vorba despre o calamitate naturală. Chiar și dacă se aduc niște acuze, nu e vina noastră. Halda a fost făcută în 1983, iar din toată suprafața deținem doar 6 ha, respectiv 10%. Desprea asta e vorba. Nu e culpa noastră. Specialiștii noștri au spus că s-au respectat normele tehnologice. E calamitate naturală, fapt pentru care toată lumea este afectată”, a declarat, pentru ziarul nostru, administratorul special CET Govora, Ștefan Prală.
Practic, CET Govora vine în sprijinul cetățenilor, fiind solidar cu aceștia. Deși fondurile pe care le dețin au o altă destinație, specialiștii CET Govora n-au de gând să aștepte producerea vreunui dezastru.
„Că ne constituim alături de proprietari, că am avut pier­deri, solicităm despăgubiri din fondul de rezervă al Guver­nului. Doar nu așteptăm să se producă un dezastru. Banii din cont nu sunt pentru așa ceva. Solicităm, însă, câteva mi­li­arde lei vechi pentru despăgubiri, de la Guvern. Participăm zi de zi cu utilaje, cu aproximativ 40 de oameni. Că e nevoie de 8.000 – 10.000 tone de piatră de calcar… Nu mă pricep la asta. Proiectantul stabilește aceste lucruri. Știu că e o ca­la­mitate naturală și trebuie intervenit”, a mai precizat Prală.
Menționăm că, la ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, lucrurile stăteau mult mai bine în Alunu. Se lucra la acel pinten de calcar pentru a stopa înaintarea alunecării și, implicit, afectarea platformei drumului județean.