ÎNCĂ UN PAS pentru recunoașterea cabinetelor de medicină de familie ca unități sanitare de utilitate publică


Deputatul liberal de Vâlcea Laurențiu Cazan a prezentat, zilele trecute, informații cu privire la un proiect de lege foarte important care a fost adoptat, recent, în Camera Deputaților. Este vorba despre proiectul de lege care vizează recunoașterea cabinetelor de medicină de familie ca unități sanitare de utilitate publică.
În concret, vorbim despre o modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care reprezintă un pas important pentru asigurarea unui cadru legal prin care administrațiile publice locale pot pune la dispoziție, gratuit, spații aflate în proprietate publică sau în domeniul public, pentru cabinetele de medicină de familie.

Administrațiile locale îi vor putea sprijini mai ușor pe medicii de familie

Mai multe informații despre acest proiect, adoptat în Camera Deputaților ca primă cameră sesizată și care va merge la Senat pentru votul final, ne-au fost prezentate de către Laurențiu Cazan.
„Asistența medicală primară oferită de medicii de familie este caracterizată prin orientarea către individ, familie și comunitate. Prin urmare, comunitatea trebuie să dispună de instrumente legislative adecvate, prin intermediul autorităților administrației publice locale, pentru a decide tipurile de facilități pe care le pot oferi cabinetelor de medicină de familie. De asemenea, s-a stabilit că punctele secundare de lucru ale cabinetelor de medicină de familie pot, de asemenea, să primească statutul de utilitate publică. Acordarea statutului de «unitate sanitară de utilitate publică» se va face la cerere, iar cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru, cu condiția ca solicitantul să asigure un program fracționat de cel puțin zece ore pe săptămână în norma sa de bază sau peste aceasta. Punctele de lucru pot, de asemenea, să solicite statutul de utilitate publică în mod independent”, a explicat parlamentarul liberal de Vâlcea.