POLIȚIȘTII au ajuns la Școala Generală „Anton Pann” și la Liceul „Nicolae Pleșoianu”


În lunile octombrie și noiembrie ale anului curent, angajați din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea – Serviciul Rutier, Biroul Rutier Râmnicu Vâlcea, Biroul Siguranță Școlară și Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, desfășoară o campanie de prevenire și informare, în unitățile de învățământ de gimnaziu și liceu, din municipiul Râmnicu Vâlcea. Această campanie este dedicată creșterii siguranței rutiere a utilizatorilor de trotinete electrice și prevenirii victimizării acestora sau a altor participanți la trafic prin accidente rutiere.
Astfel, miercuri, 4 octombrie 2023, polițiștii au fost prezenți la Școala Gimnazială „Anton Pann” și Liceul Tehnologic „Nicolae Pleșoianu” din Râmnicu Vâlcea. Aici, oamenii legii au interacționat cu cei prezenți și i-au informat despre regulile de circulație în timpul utilizării trotinetelor electrice, despre locurile pe unde pot fi conduse, despre modul de parcare a trotinetelor și despre vârsta de la care pot fi conduse. Totodată, au fost prezentate informații despre obligațiile pe care le au utilizatorii de trotinete electrice în trafic: cea de a nu transporta pasageri, de a nu circula în timp ce se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive. Polițiștii au discutat pe înțelesul copiilor despre contravenții, infracțiunile la regimul circulației și alte prevederi legale.

În ultima perioadă, trotinetiștii au cauzat tot mai multe probleme în oraș

Ca urmare a evenimentelor rutiere care au avut loc în ultima perioadă în municipiul Râmnicu Vâlcea, în care au fost implicați conducători de trotinete si biciclete, mulți dintre aceștia minori, polițiștii au dorit să se adreseze, în special copiilor cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani, care se deplasează pe străzile din municipiu în calitate de pietoni, conducători de trotinete și biciclete.
„În cadrul discuțiilor, polițiștii le-au prezentat principalele cauze generatoare de accidente rutiere în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice, insistând pe comportamentul preventiv în trafic, esențial în prevenirea implicării în accidente de circulație, care pot avea urmări dintre cele mai grave. La această activitate, polițiștii au folosit laboratorul de educație rutieră, precum și o trotinetă cu ajutorul căreia le-au fost prezentate copiilor dotările pe care trebuie să le aibă o trotinetă, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească conducătorul acesteia. Totodată, elevilor le-au fost prezentate informații despre urmările necunoașterii și nerespectării legislației rutiere”, ne-au anunțat polițiștii vâlceni.
„Pe parcursul activităților, copiilor le-au fost transmise recomandări referitoare, în mod special, la mersul cu trotineta și bicicleta, rolele, mopedele sau motocicletele. Totodată, s-au oferit informații referitoare la modul corect de traversare a drumului public, precum și modul de utilizare a mijloacelor de transport în comun, respectiv a microbuzelor școlare. Acțiunile polițiștilor rutieri vizează creşterea nivelului de conştientizare în rândul conducătorilor de trotinete electrice cu privire la importanţa cunoașterii regulilor de circulație, a conducerii preventive și responsabile a trotinetelor electrice. Pe parcursul derulării activităților preventive, polițiștii au distribuit materiale educative-preventive. Astfel de activități vor continua în perioada următoare”, au mai informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.
Sursă foto: IPJ Vâlcea